В Україні з'явилася сонячна електростанція без «зеленого» тарифу

В Україні з'явилася сонячна електростанція без «зеленого» тарифу

Укрінформ
В Україні запустили сонячну електростанцію (СЕС), яка не використовує "зелений" тариф.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

"Гірничорудна компанія Ferrexpo встановила пілотну СЕС потужністю 5 МВт на промисловому майданчику Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Особливість проєкту – це відсутність використання будь-яких дотацій чи "зеленого" тарифу", - повідомляють в агентстві.

Підкреслюється, що СЕС вироблятиме 6,5-7 млн кВт-год. електроенергії на рік, яка використовуватиметься підприємствами групи для власних потреб. У проєкті використано майже 10 тис. сонячних батарей. Панелі встановлені на відвалах кар'єрів з метою раціонального використання площ.

За даними Держенергоефективності, Ferrexpo планує в середньостроковій перспективі збудувати електростанцію для виробництва відновлюваної енергії потужністю від 250 до 1000 МВт.

Як повідомлялося, інвестори об’єктів ВДЕ, підписуючи меморандум з урядом, погодилися, що в Україні призупинять нове будівництво сонячних електростанцій, які працюють за "зеленим" тарифом. У свою чергу, підприємства вітроенергетики хочуть відмовитися від "зеленого" тарифу після 2022 року і перейти на ринкові умови продажу електроенергії.

У 2020 році держава не змогла виконати свої зобов’язання перед виробниками енергії з відновлюваних джерел та розплатитися за придбану в них енергію за "зеленим" тарифом. Обсяг такої заборгованості у 2020 році сягнув 25 млрд грн.

Читайте також: «Гарантований покупець» виплатив понад ₴32 мільярди за «зеленим» тарифом

Верховна Рада 21 липня прийняла в цілому законопроєкт №3658 щодо удосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, який покликаний знизити та реструктуризувати "зелений" тариф. Закон, зокрема, передбачає зниження "зеленого" тарифу для введених в експлуатацію в період із 1 липня 2015 року до 31 грудня 2019 року сонячних станцій потужністю понад 1 МВт на 15%, для ВЕС із турбінами потужністю 2 000 кВт - на 7,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-