«Гарантований покупець» виплатив понад ₴32 мільярди за «зеленим» тарифом

«Гарантований покупець» виплатив понад ₴32 мільярди за «зеленим» тарифом

Укрінформ
Державне підприємство "Гарантований покупець" у січні-червні виплатило понад 32 млрд гривень виробникам електроенергії з відновлюваних джерел.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє держпідприємство.

"За першу половину 2021 року державне підприємство "Гарантований покупець" сплатило виробникам електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) понад 32 млрд гривень. В цю суму входить оплата як за продукцію поточного року, так і за електроенергію, яку підприємство придбало у 2020 році", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, 30 червня "Гарантований покупець" перерахував виробникам електроенергії 1,24 млрд грн як оплату за "зелену" електроенергію квітня і травня 2021 року. Рівень оплати електроенергії за ці періоди наразі становить 93% та 70% відповідно.

Крім того, рівень оплати електроенергії за 20 днів червня становить 100%.

"Гарантований покупець" нагадує, що для повного виконання зобов’язань перед виробниками електроенергії підприємство має вчасно і в повному обсязі отримувати від НЕК "Укренерго" оплату послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Читайте також: Тарифи на електроенергію не зростуть до 1 серпня - рішення уряду

Як повідомлялося, у січні-березні ДП "Гарантований покупець" сплатило виробникам електроенергії з відновлюваних джерел за "зеленим" тарифом рекордну суму - понад 18 млрд грн, що в середньому становить близько 90% за платежами, які мало здійснити підприємство за цей період.

У червні 2020 року Кабінет Міністрів України підписав з учасниками ринку ВДЕ Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики. Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення.

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" був ухвалений Верховною Радою 21 липня 2020 року. Цей документ дозволив, зокрема, зменшити розмір «зелених» тарифів для об’єктів, введених в експлуатацію з 1 липня 2015 року до 31 грудня 2019 року: на 10-15% для сонячних електростанцій та на 7,5% – для вітрових електростанцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-