ДФС відзвітувала про стан розслідування проваджень щодо комунальних підприємств Києва

ДФС відзвітувала про стан розслідування проваджень щодо комунальних підприємств Києва

Інфографіка
Укрінформ
Державна фіскальна служба України відзвітувала перед громадськістю про стан досудових розслідувань у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами умисного ухилення від сплати податків, в яких фігурують комунальні підприємства міста Києва.

Про це повідомляє пресслужба ДФС на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.  

Зазначається, що податкова міліція ДФС виявила нові факти та почала встановлювати схеми, які використовувалися суб’єктами господарської діяльності для виведення бюджетних коштів.

За результатами аналізу вилученої в ході обшуків документації в офісах КП “Київавтодор” та підрядних організаціях стосовно проведених робіт із капітального ремонту одного із шляхопроводів встановлено, що з 2019 по 2021 роки було проведено 6 тендерів, переможцем яких ставала одна і та ж компанія, яка вже фігурує в іншому кримінальному провадженні. Загальна вартість виграних тендерів - майже 1 млрд грн, повідомляє ДФС, зазначаючи, що “діяльність цього підприємства буде детально досліджуватися”.

У кримінальному провадженні, де фігурує КП “Київміськсвітло”, триває судово-почеркознавча експертиза та судово-товарознавча експертиза щодо вартості товарів, які використовувались при капітальному ремонті мереж зовнішнього освітлення у Києві.

Крім того, повідомляється, що правоохоронці отримали податкову інформацію стосовно компанії, яка фігурує в досудовому розслідуванні по діяльності КП “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва” при КМДА.

Читайте також: ДФС розслідує дев'ять справ за результатами 40 обшуків у Києві

“Встановлено, що за один із звітних періодів декларування ПДВ здійснено неправомірне визначення платником сум податкових зобов’язань при продажу товарів/послуг на загальну суму ПДВ близько 9 млн грн за рахунок контрагентів-покупців. Слідством готується підозра службовим особам підрядних організацій за фактами ухилення від сплати податків на суму близько 9 млн гривень”, - підкреслили у ДФС.

У кримінальному провадженні стосовно проведених робіт КП «Київавтошляхміст» “встановлено нові факти ймовірного розкрадання коштів на виконанні робіт з ремонту мостів на суму понад 33 млн грн”, йдеться в повідомленні.

Крім того, за результатами обшуків у Департаменті земельних ресурсів КМДА було вилучено 8 кадастрових справ по земельним ділянкам у Києві. Загальна площа цих ділянок становить 18 га. Аналіз вилучених документів свідчить про порушення законодавства в сфері сплати орендної плати за землю, повідомляє ДФС.

Місцезнаходження особи, яка перебувала у розшуку за підозрою у несплаті до місцевого бюджету орендної плати за користування комунальним майном у сумі майже 20 млн гривень, встановлено. Сьогодні відносно неї судом обирається запобіжний захід. У найкоротший термін обвинувальний акт буде спрямовано до суду. “Але це не закінчення розслідування вказаного епізоду. Тривають слідчі дії щодо встановлення можливої причетності до злочину осіб Департаменту земельних ресурсів КМДА”, - зазначає ДФС.

Читайте також: ДФС провела обшуки в Київпастрансі

Також тривають судова будівельна та комп’ютерна експертизи документів, вилучених в ході обшуків в КП «Київпастранс». За результатами експертизи встановлено факти невиконання робіт з ремонту трамвайної колії, але кошти за ці роботи були списані. Орієнтовні збитки становлять 5 млн грн.

У кримінальному провадженні, де фігурує КО “Київзеленбуд”, тривають судово-будівельна та судова будівельно-технічна експертизи. За даними ДФС, “при проведенні робіт по Куренівському парку попередньо встановлено документальне завищення об’ємів робіт”.

В одному з кримінальних проваджень встановлено, що підприємство одночасно надавало «послуги будівельної техніки» та «автотранспортні послуги» різним СГД (із зазначенням марки та державних номерних знаків транспортних засобів). Таким чином встановлено неможливість використання одночасно однієї будівельної техніки декількома підприємствами.

“У багатьох кримінальних провадженнях встановлюються адреси реєстрації компаній та проводяться обшуки в офісах підрядних організаціях, допитуються їх керівники та службові особи. За багатьма адресами реєстрації місцезнаходження товариств не встановлено, що свідчить про їх фіктивність. Встановлено чисельні факти отримання працівниками підприємств заробітної плати готівкою. В багатьох випадках отримано підтвердження того, що роботи або послуги не здійснювалися”, - наголосили у ДФС.

За даними фіскальної служби, одне із підприємств підрядників вже планує відшкодувати завдані збитки в сумі близько 5 млн гривень в ході досудового розслідування.

“Суми попередньо встановлених в ході слідства збитків, які завдані міському бюджету столиці та державі, становлять понад 207 мільйонів гривень”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: СБУ і ДБР виявили багатомільйонні зловживання у Київавтодорі та КМДА

Як повідомлялося, з травня в низці комунальних підприємств Києва та деяких департаментах КМДА правоохоронні органи провели десятки обшуків. Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що вважає обшуки у столичних комунальних підприємствах тиском на місцеву владу, а також особистим тиском на нього.

17 травня Кличко повідомив, що із 2015 року Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА здійснив 385 перевірок і передав правоохоронцям матеріали за 316 об'єктами аудиту. 

За його словами, на сьогодні за цими матеріалами зареєстровані 168 кримінальних проваджень або матеріали долучені до справ, порушених раніше. За всіма кримінальними провадженнями правоохоронці підготували 52 повідомлення про підозру, а за 27 - передали обвинувачувальні акти до суду. Кличко додав, що за деякими справами місто передало матеріали ще 2 роки тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-