Транзит газу: глава оператора ГТС назвав єдиний прийнятний варіант для України

Транзит газу: глава оператора ГТС назвав єдиний прийнятний варіант для України

Укрінформ
Прийнятним для України варіантом компенсації добудови "Північного потоку-2" є новий контракт на транзит газу на 15 років з об'ємами прокачування до 50 млрд куб. м за рік.

Як передає Укрінформ, про це повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон в інтерв'ю виданню LIGA.net

"Водневі ідеї не можуть бути рівноцінною компенсацією. Це різні галузі співробітництва з ЄС. Єдино прийнятний для нас варіант - новий контракт на транзит газу на 45-50 млрд кубометрів газу на рік на наступні 15 років з фінансовими гарантіями європейських банків або компаній", - сказав Макогон.

Він запевняє, що в разі запуску "Північного потоку-2", українська ГТС працюватиме для потреб українських споживачів. Водночас, ОГТСУ доведеться оптимізувати ГТС, щоб знизити вартість її обслуговування.

Читайте також: Nord Stream 2 можна буде зупинити навіть після запуску - Вітренко

"Без своєчасної оптимізації ГТС і зниження операційних витрат тариф на транспортування газу (прошу не плутати з ціною на газ і на послуги розподілу газу) може зрости в 2-4 рази. Щоб не допустити такого підвищення, ми вже зараз активно працюємо над оптимізацією ГТС: на першому етапі ми плануємо вивести з експлуатації 33 компресорні цехи. За повної зупинки транзиту додатково будуть виведені з експлуатації і ряд додаткових компресорних станцій", - прокоментував Макогон.

За словами керівника ОГТСУ, запуск "Північного потоку-2" може не відбутися через труднощі з процедурою сертифікації. Крім того, вже 15 липня очікується рішення Європейського суду правосуддя за позовом Польщі з приводу використання німецького газопроводу OPAL. Якщо суд стане на сторону позивача, використання OPAL для Газпрому буде обмежено на 50%.

Крім того, Макогон вважає, що Єврокомісія повинна розпочати антимонопольне розслідування проти Газпрому.

Читайте також: Берлін наполягає на збереженні транзиту газу через Україну

Як повідомлялося, канцлер ФРН Ангела Меркель і Президент України Володимир Зеленський обговорили тему транзиту природного газу через Україну під час переговорів 12 липня в Берліні з акцентом на те, що Німеччина продовжуватиме наполягати на транзитній ролі нашої держави.

"Північний потік-2" - це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюється в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Читайте також: Зеленський назвав Nord Stream 2 зброєю проти Європи

Проти завершення проєкту, крім США, виступають Україна, Польща, країни Балтії та ін. Проти нього також постійно виступає Європарламент.

Фото: пресслужба Оператора ГТС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-