Nord Stream 2 можна буде зупинити навіть після запуску - Вітренко

Nord Stream 2 можна буде зупинити навіть після запуску - Вітренко

Укрінформ
Газопровід "Північний потік-2", який загрожує безпеці України, можна буде зупинити на будь-якому етапі, навіть після запуску, а найбільш дієвими проти російського газопроводу будуть санкції США.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу "Дом".

"Навіть якщо він ("Північний потік-2" — ред.) буде запущений, санкції США — а це найбільш дієва зброя — зазвичай застосовуються не до проєктів на стадії будівництва, а до працюючих компаній, до працюючих бізнесів. Тому ми віримо, що Америка, усвідомлюючи небезпеку, яка є від цього проєкту для Європи, для всього вільного світу, все ж застосує дієві санкції, які дозволять зупинити цей проєкт", — пояснив він.

Вітренко додав, що санкції є дієвими тільки проти європейських компаній. Тому що російські компанії не бояться санкцій, адже вони спеціально працюють тільки в Росії.

Читайте також: Росія створює штучний дефіцит газу для Європи через Nord Stream 2 - Вітренко

"Проблемними американські санкції є для європейських компаній, тому що європейські компанії працюють з американськими компаніями або з іншими європейськими компаніями, які, зі свого боку, бояться американських санкцій", — заявив голова правління "Нафтогазу".

Він вважає, що санкції, зокрема, потрібно вводити проти Nord Stream 2 AG.

Читайте також: Україна й Німеччина мають різні погляди на Nord Stream 2, чекаємо безпекових гарантій - Зеленський

"Це швейцарська компанія, яка вже подала заявку на те, що вона буде оператором цього газопроводу. Санкції проти цієї компанії є дієвими, тому що інші європейські компанії просто не захочуть з нею працювати. Банки не захочуть працювати з цією компанією, покупці газу або компанії, які будуть бронювати потужності на цьому газопроводі", — зазначив Вітренко.

Читайте також: Робота української ГТС стримує Росію від повномасштабної агресії - Вітренко

Раніше повідомлялося, що після запуску "Північного потоку-2" транспортування газу через Україну може повністю зупинитися до 2024 року.

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Крім США, проти завершення проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-