Робота української ГТС стримує Росію від повномасштабної агресії - Вітренко

Робота української ГТС стримує Росію від повномасштабної агресії - Вітренко

Укрінформ
Газопровід Nord Stream 2 загрожує як економіці, так і безпеці України, - після його запуску транспортування газу через нашу країну може припинитися, що збільшить ризик подальшої агресії РФ.

Таку думку глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко висловив у програмі "Официальный разговор" телеканалу "Дом", повідомляє Укрінформ.

За його словами, саме використання української газотранспортної системи стримує Росію від початку повномасштабної війни проти нашої країни.

"Коли через Україну фізично проходять потоки газу до Європи, це означає, що ризик повномасштабної війни набагато нижчий. Крім того, це означає, що європейці розуміють роль України як транзитної держави, і вони розуміють, що навіть тепло в їхніх будинках залежить від України. Це важливий і психологічний, і політичний аспект, і аспект безпеки", - пояснив Вітренко.

Читайте також: Зеленський вважає, що про Nord Stream 2 треба говорити на «Норманді»

Крім того, за його словами, від запуску Nord Stream 2 постраждає економіка України.

"Якщо буде добудований "Північний потік-2", є високий ризик того, що фізичні обсяги газу, які проходять зараз через Україну в Європу, скоротяться. Можливо, після 2024 року зупиняться взагалі. Це буде нести певні ризики як для безпеки, так і в технічній роботі української газотранспортної системи найближчим часом", - вважає глава правління НАК.

Читайте також: Жовква: Ще є всі шанси зупинити Nord Stream 2

Нагадаємо, газогін Nord Stream 2 розрахований на постачання 55 млрд кубометрів газу щороку з РФ до Німеччини в обхід України. У грудні 2019 року у зв'язку із санкціями США з проєкту вийшла низка західних компаній, зокрема припинило роботи судно-трубоукладник. Відтоді російська сторона намагається завершити проєкт самотужки.

Проти добудови газопроводу виступають Україна, Польща, країни Балтії, а також Європарламент.

Фото: Форум Україна 30

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-