Жовква: Ще є всі шанси зупинити Nord Stream 2

Жовква: Ще є всі шанси зупинити Nord Stream 2

Укрінформ
Заступник глави Офісу Президента Ігор Жовква вважає, що "Північний потік-2" все ще має шанси бути зупиненим, і Україна й надалі вестиме переговори зі своїми західними партнерами.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у інтерв'ю Телеграфу, відповідаючи на запитання, чи планує Україна обговорювати компенсації щодо "Північного потоку-2".

"Ми не говоримо про компенсацію, ми не торгуємо національними інтересами України, ми не торгуємо нашою енергетичною безпекою. "Північний потік-2" все ще має шанси бути зупиненим. Спекуляції на тему, що він вже майже готовий – перебільшені. Він може бути зупинений на будь-якому етапі. Так, як він був призупинений ще в 2019 році", - наголосив Жовква.

За його словами, Україна наполягатиме у розмові зі своїми партнерами, що "Північний потік-2" – це загроза не лише нашій державі, не лише країнам Східної Європи, а це загроза тим країнам, які можуть отримати залежність від російського газу і отримати інструмент шантажу, яким стане цей проєкт. "Він має досить мало спільного з економікою, натомість містить вагому геополітичну складову", - зауважив Жовква.

Високопосадовець зазначив, що це питання також безумовно продовжуватимуть обговорювати і з президентом США.

Відповідаючи на запитання, наскільки реалізація проєкту "Північний потік-2" може стати важелем для шантажу України щодо Донбасу з боку Росії, Жовква підкреслив, що ці питання безперечно пов’язані, бо за ними "стоїть одна країна – країна, яка здійснює агресію на Донбасі, яка вкладає всі зусилля в будівництво "Північного потоку", яка проявляє свої агресивні дії і в інших частинах світу". Він не виключив, що слідом за цим проєктом можуть з'явитися і якісь інші з боку РФ.

Читайте також: На Банковій розповіли про підготовку візиту Зеленського до Штатів

"Треба сприймати це серйозніше, тому що не виключено, що за цим проєктом послідують нові проєкти. Не виключено, що, наприклад, за питаннями концентрації військ навколо України у квітні можуть послідувати нові концентрації восени. Ми, знаходячись в цьому регіоні світу, розуміємо це, бо протистоїмо цьому. Це бачать наші партнери, які межують з нами, та інші партнери в Центрально-Східній Європі. Це, на жаль, бачать не всі наші партнери у Західній Європі, але нам залишається ще інтенсивніше їх переконувати", - сказав заступник керівника ОП.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський під час майбутньої зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель має намір обговорити загрозу безпеці України та всієї Європи через будівництво газопроводу «Північний потік – 2» і наполягатиме на пріоритетності питань безпеки над економічною доцільністю.

Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін на конференції «Україна 30. Міжнародна політика» заявив, що українська сторона під час перемовин з Німеччиною і США щодо гарантування енергетичної безпеки нашої країни у разі добудови «Північного потоку-2» наполягатиме на дотриманні Газпромом енергетичного законодавства ЄС.

Газогін "Північний потік-2" розрахований на постачання 55 млрд кубометрів газу щороку з РФ до Німеччини, має протяжність 1234 км. У грудні 2019 року у зв'язку із санкціями США з проєкту вийшла низка західних компаній, зокрема припинило роботи судно-трубоукладник, що унеможливило добудову вчасно. Відтоді російська сторона намагається завершити проєкт самотужки.

Проти завершення проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-