Рада розблокувала підписання законів про податкову амністію

Рада розблокувала підписання законів про податкову амністію

Укрінформ
Верховна Рада відхилила низку проєктів постанов про скасування рішень ВР щодо ухвалення законів про податкову амністію.

Як передає кореспондент Укрінформу, жодна з постанов не набрала мінімально необхідних 226 голосів.

Таким чином Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зможе підписати закони "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" (№5153) та "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" (№5156). Після цього документи буде направлено на підпис Президенту України Володимиру Зеленському.

Читайте також: У Мінфіні заспокоїли: закон про податкову амністію не створює додаткових податків

Автори проєктів постанов про скасування рішення ВР щодо ухвалення закону №5153 від фракції "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" у Верховній Раді заявили, що розгляд цього законодавчого акту та його ухвалення, на їхню думку, відбулися із порушеннями вимог Конституції України та Регламенту Верховної Ради.

Народні депутати від "Європейської солідарності" наполягали, що закони про податкову амністію було ухвалено з "із грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради України".

Водночас автори проєктів щодо скасування закону №5156, депутати від "Батьківщини", наголошують, що цей документ "суперечить статті 67 Конституції України, якою встановлено єдиний для усіх громадян обов’язок сплачувати податки та подавати щорічні декларації, статті 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом". Депутати від "Євросолідарності" вважають, що документ ухвалено з порушеннями Регламенту ВР.

Читайте також: Депутати унормували окремі питання валютного регулювання

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" (№5153) 15 червня 2021 року.

Документом, зокрема, передбачається у період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

15 червня 2021 року ухвалено закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" (№5156).

Читайте також: Зміни до Податкового кодексу усунуть прогалини в оподаткуванні – Гетманцев

Змінами до Кримінального кодексу України пропонується встановити, що подання одноразової добровільної декларації та сплата узгодженої суми збору є підставою для звільнення декларанта від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та зборів.

При цьому також запроваджується кримінальна відповідальність за незаконне розголошення, передачу або надання доступу до інформації, що міститься в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-