Транзитний маршрут Європа - Центральна Азія має починатися з українських портів – Кулеба

Транзитний маршрут Європа - Центральна Азія має починатися з українських портів – Кулеба

Укрінформ
Україна працює над тим, щоб стати частиною транзитного маршруту Європа-Центральна Азія, де точкою входу в Європу були б українські порти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-включення у межах форуму «Інфраструктура півдня України».

Глава української дипломатії зазначив, що тема розвитку вітчизняної морської галузі, розвитку портів і транзитних маршрутів та залучення інвесторів у концесії завжди присутня на переговорах, які проводить Президент України, Прем’єр-міністр і він як очільник МЗС.

«Нещодавно я розмовляв із своїм колегою з Туркменістану, і однією з ключових тем розмови була побудова транзитного маршруту Європа-Центральна Азія, де точкою входу в Європу були б українські порти, а точкою входу в Центральну Азію був порт Туркменбаші на Каспійському морі, який отримав значні інвестиції», - сказав Кулеба.

Він додав, що наразі цей транзитивний маршрут в основному замкнутий на Румунію, але «ми маємо перехопити цю ініціативу, бо хоча Румунія є дуже дружньою країною, конкуренція в торгівлі є конкуренцією, і ніхто її не скасовував».

Міністр зауважив, що у зв’язку з пандемією Covid-19 змінюються ланцюги постачання товарів, і це, попри нові проблеми, створює нові можливості, якими треба користуватися.

Читайте також: Гарантії для України у разі запуску Nord Stream 2 мають бути детально обговорені – Кулеба

Кулеба також запевнив, що МЗС спільно з союзниками і партнерами з НАТО докладає зусиль для стабілізації безпекової ситуації в Чорному морі, щоб Росія «своїми навчаннями і діями не створювала прямих чи непрямих перешкод для торгівлі через українські порти».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-