У НАЗК очікують на створення реєстру банківських рахунків фізосіб

У НАЗК очікують на створення реєстру банківських рахунків фізосіб

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков очікує від Верховної Ради створення реєстру банківських рахунків фізичних осіб.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

Він повідомив, що днями Національне антикорупційне бюро затримало "на великому хабарі одного з адвокатів. Скажімо так, добре, що адвокат брав готівкою, отже, докази легко порахувати та задокументувати. Отримання ж коштів на рахунок виявити дуже складно, не маючи інформації, в яких банках відкрито рахунки тієї чи іншої особи. Можна брати і брати хабарі, розкладаючи їх по різних банківських рахунках. І якщо правоохоронний орган не знайде десь фізично записаний номер твого рахунку, неможливо конфіскувати ці кошти. Звідси і нагальна потреба у створенні такого реєстру".

Читайте також: Новіков пояснив, хто потрапляє під повну перевірку декларацій

Новіков запевнив, що в реєстрі "не відображатиметься рух коштів на рахунках, відтак банківська таємниця ніяк не розкриватиметься – йдеться лише про сам факт існування рахунку. До того ж доступ до такого реєстру має бути обмежений – у відкритому доступі інформації про номер рахунку не буде".

Читайте також: Скасовані вироки і закриті справи: Новіков розповів про наслідки кризи, яку «запустив» КСУ

Він зауважив, що всі 782 тисячі декларантів вказали свої рахунки, але "проблема в тому, що, як правило, для легалізації коштів використовують інших осіб, дані про рахунки яких ми не бачимо. Крім того, ми не зможемо верифікувати ці рахунки, можуть бути інші".

Читайте також: Голова НАЗК назвав «ноу-хау» чиновників для приховування доходів

Голова НАЗК нагадав, що на початку 2000-х років був прийнятий Стамбульський план дій боротьби проти корупції від Антикорупційної мережі – Організації економічного співробітництва та розвитку, де йшлося про створення Антикорупційної мережі для країн Східної Європи та Центральної Азії, і яким, зокрема передбачалось створення цього реєстру.

Читайте також: Голова НАЗК заявляє про необхідність завершення судової реформи

"Відтак, - сказав Новіков, - ми були вельми здивовані позицією Комітету з питань податкової політики Верховної Ради, який, з одного боку, підтримує законопроєкт про легалізацію доходів, а, з іншого, блокує створення реєстру цих рахунків".

Він також назвав абсурдною відсутність самого проєкту закону.

Читайте також: У державних установах працюють близько трьох тисяч уповноважених НАЗК

За словами Новікова, "цю новелу ми заклали до проєкту нової антикорупційної стратегії, вже схваленої Президентом та урядом і поданої на розгляд до парламенту. І той самий профільний, “банківський” комітет під керівництвом Данила Гетьманцева, який однією рукою пропонує легалізацію доходів, іншою рукою пропонує виключити саму ідею створення реєстру з антикорупційної стратегії".

Читайте також: Доповідь про стан протидії корупції є практичним порадником для кожного органу влади - голова НАЗК

Голова НАЗК обурився, що йдеться навіть не про проєкт закону, а "вже на рівні думки про можливу конфіскацію статків корупціонера на користь держави та платників податків в разі його обґрунтованого затримання правоохоронними органами ця ідея блокується".

Він припустив, що мотиви цього блокування були в людей, які "впливають на певних депутатів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-