Голова НАЗК заявляє про необхідність завершення судової реформи

Голова НАЗК заявляє про необхідність завершення судової реформи

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявляє про необхідність завершення судової реформи.

В інтерв'ю Укрінформу на запитання про притягнення до відповідальності голови Конституційного Суду Олександра Тупицького, у тому числі про адмінпротоколи, складені НАЗК, зокрема за нерухомість у Криму, Новіков відповів, що у "щойно зданій декларації за 2020 рік суддя Тупицький вказав ділянку в Криму. З одного боку, тривалий час він наполягав на тому, що не мав її декларувати, з іншого – нарешті вказав цю ділянку в декларації, тим самим фактично підтвердивши факт вчинення ним раніше адміністративного правопорушення, а саме: зазначення недостовірних відомостей в декларації. Також це прямо підтверджує факт конфлікту інтересів у судді Тупицького при винесенні рішення Конституційного Суду".

Читайте також: Скасовані вироки і закриті справи: Новіков розповів про наслідки кризи, яку «запустив» КСУ

Він також звернув увагу на те, що НАЗК як антикорупційний орган здійснює свою діяльність на засадах поваги до суду та безумовного виконання рішень суду, "як би ми до них не ставились. Тож ми неухильно виконали вже згадуване неоднозначне рішення Конституційного Суду (від 27 жовтня 2020 року про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування - ред.), незважаючи на всю його дискусійність. Тим часом голова вищої судової інстанції, Конституційного Суду України, фактично ігнорує засідання суду, не з’являючись ні до Печерського, ні до Голосіївського судів у справах за складеними протоколами, чим реально грубо зневажає роботу своїх колег-суддів".

Читайте також: Новіков пояснив, хто потрапляє під повну перевірку декларацій

Тобто, людина, репутація якої "має бути над усе і кожен крок бездоганним, подає такий ось сигнал колегам. Останній, найгарячіший приклад – його неявка до суду 14 квітняколи було призначено чергове судове засідання з розгляду тих самих адмінпротоколів", - заявив Новіков.

Як сказав голова НАЗК, "боротьба з корупцією апріорі неможлива без забезпечення рівності всіх перед законом та невідворотності відповідальності", тому необхідно "забезпечити доброчесність Вищої ради правосуддя, створити доброчесну Вищу кваліфікаційну комісію суддів, завершивши нарешті судову реформу. Ці проєкти законів є в парламенті. І після загального плану Антикорупційної стратегії це найголовніше питання, на яке сьогодні має дати відповідь парламент. А потім судова влада має реалізувати все, оскільки вона є самоврядною".

Читайте також: Голова НАЗК назвав «ноу-хау» чиновників для приховування доходів

Як додав Новіков, відповідний законопроєкт, поданий Президентом, пройшов перше читання у Верховній Раді, "отже, політична воля на найвищому рівні є, залишилось депутатам її втілити у конкретні дії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-