Зернова асоціація застерігає від обмеження експорту соняшникової олії

Зернова асоціація застерігає від обмеження експорту соняшникової олії

Укрінформ
На думку Української зернової асоціації (УЗА), у разі запровадження в Україні квот на експорт соняшникової олії, це може призвести до втрати 3 млрд дол. валютної виручки лише до кінця нинішнього сезону.

Про це повідомила пресслужба УЗА, передає Укрінформ.

"Українська зернова асоціація стурбована чутками про бажання окремих популістів в уряді проштовхнути обмеження експорту соняшникової олії з України через запровадження квотування та встановлення квоти на нульовому рівні", - йдеться у повідомленні.

В УЗА прогнозують, що внаслідок ухвалення такого може бути втрачено близько 3 млрд дол. валютної виручки - "з огляду на те, скільки олії через обмеження не буде експортовано до кінця поточного сезону".

Понад те, обмеження експорту може спровокувати відмову аграріїв від вирощування соняшнику і, як наслідок, великий дефіцит сировини для переробників у новому сезоні. Це спричинить ще більше зростання ціни як на сировину, так і на соняшникову олію, застерігають в Асоціації.

«На фоні зростання дефіциту бюджету та зменшення валютних резервів з початку цього року, а також відсутності кредитування від міжнародних фінансових організацій – це призведе до вкрай складної ситуації в економіці та бюджеті країни», - прокоментував ініціативу стосовно обмеження експорту соняшникової олії президент УЗА Микола Горбачьов.

Він переконаний, що ухвалення такого рішення негативно вплине й на репутацію нашої країни через невиконання взятих зобов’язань.

В Асоціації наголошують на відсутності об’єктивних підстав для обмеження, квотування чи ліцензування аграрного експорту та олійного, зокрема, як немає й дефіциту олії на внутрішньому ринку.

Читайте також: Лівія зацікавлена у поставках соняшникової олії та інших продуктів з України

Як повідомлялось, Україна займає перше місце в світі серед експортерів соняшникової олії, виробляючи щорічно близько 6-7 млн тонн, при цьому внутрішнє споживання становить лише близько 400 тис тонн на рік.

У 2020-2021 маркетинговому році (вересень-серпень), українські аграрії виростили близько 13 млн тонн соняшнику, з якого буде вироблено близько 6 млн тонн соняшникової олії. Очікується, що близько 5,6 млн тонн олії експортують.

Потужність вітчизняних переробників соняшнику настільки висока, що місячний обсяг внутрішнього споживання олії Україна готова виробити за 1,5 доби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-