Глава МВФ назвала три пріоритети для відновлення економіки

Глава МВФ назвала три пріоритети для відновлення економіки

Укрінформ
Для відновлення глобальної економіки уряди й міжнародні інституції мають зосередитися на трьох пріоритетах: ефективній вакцинації, цілеспрямованих фінансових заходах для підтримки виробництва та інвестиціях у майбутнє.

Про це заявила під час онлайн-брифінгу у Вашингтоні директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Наша Програма заходів глобальної економічної політики (Global Policy Agenda – 2021), оприлюднена сьогодні, визначає три пріоритети», - наголосила глава МВФ.

За її словами, перший полягає у забезпеченні рівних шансів щодо вакцинації для кожної країни. «Це означає нарощування виробництва вакцини та її розповсюдження без застосування експортних обмежень», - зауважила Георгієва.

Читайте також: Нацбанк проведе зустрічі з представниками МВФ та Світового банку

Вона підкреслила важливість повного фінансування програми COVAX (Глобального механізму щодо забезпечення доступності вакцин проти COVID-19), а також гарантованих поставок препаратів до найбідніших країн. Широка вакцинація забезпечить повернення людей до роботи, і, за розрахунками МВФ, це зможе збільшити глобальний ВВП на $9 трильйонів, додала Георгієва.

Другий пріоритет, за її словами,– це створення справедливих шансів для економічного відновлення. «Ключовою є підтримка вразливих домогосподарств та життєздатних підприємств, доки криза ослаблює нас. Для цього потрібні цілеспрямовані фіскальні заходи та підтримка сприятливих фінансових умов», - зазначила глава МВФ.

Читайте також: У Нацбанку цього року очікують на два транші МВФ

У цьому зв’язку вона зауважила, що на стадіях завершення кризи у сфері охорони здоров’я урядам слід поступово зменшувати програми соціальної підтримки та збільшувати цільові субсидії для найму та перекваліфікації. Це особливо актуально для сегменту малокваліфікованих працівників та молоді. Водночас потрібно допомогти й малому бізнесу шляхом вливання капіталу та поліпшення процедур реструктуризації.

Читайте також: МВФ поліпшив прогноз для ВВП України

Третій пріоритет передбачає забезпечення рівних можливостей у майбутньому, що, за словами глави МВФ, є найскладнішим рішенням для кожного уряду. «Головна увага має зосереджуватися на нарощуванні державних інвестицій в екологічні проєкти та цифрову інфраструктуру, у сфери охорони здоров’я та освіти, щоби гарантувати кожній людині можливість отримати вигоду від історичного переходу до більш екологічних, розумних та більш інклюзивних економік», - зазначила Георгієва.

Читайте також: Світова економіка зростатиме швидше, ніж прогнозувалося - МВФ

За її словами, МВФ, зі свого боку, допомагатиме цим процесам. У цьому зв’язку вона нагадала, що Фонд підтримав у період кризи 86 країн, виділивши близько $110 млрд у вигляді різних фінансових інструментів, та планує розширити підтримку.

Як повідомляв Укрінформ, у Вашингтоні тривають віртуальні Збори МВФ і Світового банку, які є одним із головних заходів для більшості країн світу та формування міжнародної економічної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-