РНБО ввела санкції проти 19 компаній у сфері надрокористування

РНБО ввела санкції проти 19 компаній у сфері надрокористування

Оновлено
Укрінформ
Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції щодо 19 компаній у сфері надрокористування.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання Ради, передає кореспондент Укрінформу.

"Прийнято рішення стосовно санкцій саме в контексті надрокористування...Стосовно 19 компаній застосований максимальний вид санкцій, які може застосувати наша країна, які може застосувати РНБО", - сказав Данілов.

Він зауважив, що рішення прийнято відносно таких компаній: "Геоконект", "Глобалгеоінвест", "Транссетгео", "Геопост", "Геовертикаль" "Геотаргет", "Надра прайд", "Геофорс", "Геостенс", "Надравестгруп", "Бест оіл компані", "Надра простір","Інфогеотренд", "Ейджинмарка", "Екогаз альянс", "Епівал енерджі", "Юноліт оіл", "Профіннафт", "Бестгеотех". 

"Згідно з Конституцією, надра належать українському народу. На превеликий жаль у переважній більшості при першому навіть приблизному аудиті, з'ясувалося, що українського народу там не дуже багато. Переважно це народ, який мешкає чи то на Віргінських островах, чи в інших основних державах, які до України мають не зовсім пряме відношення", - сказав Данілов.

Читайте також: В Україні запобігли незаконній передачі одного з найбільших літієвих родовищ

Він додав, що РНБО також ініціювало проведення аудиту всіх без виключення дозволів на надрокористування, які видавалися, починаючи з 1994 року.

"Буде публічна інформація про кожний дозвіл, де він знаходиться фізично, на якій території. Всі бенефіціари, власники цих дозволів - буде надана інформація для громадян України. Якщо буде виявлено порушення під час виконання ліцензійних умов цих дозволів, такі дозволи будуть в законний спосіб повертатись народу України", - сказав Данілов.

Читайте також: Зеленський: В Україні проведуть аудит приватизації стратегічних підприємств та надр

Як повідомлялося, 11 березня Данілов повідомляв, що Рада національної безпеки та оборони на наступному засіданні заслухає комплексний звіт голови Держгеології Романа Опімаха про ситуацію з користуванням надрами в Україні. Данілов зауважував, що Україна дуже багата корисними копалинами, однак, на превеликий жаль, за 30 років Незалежності суспільство не розуміє, у який спосіб видавалися ліцензії на користування надрами і в який спосіб відбувається сьогодні їх експлуатація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-