Україна зацікавлена у початку переговорів про ЗВТ з Японією – посол

Україна зацікавлена у початку переговорів про ЗВТ з Японією – посол

Укрінформ
Україна зацікавлена у початку переговорів щодо укладення Угоди про зону вільної торгівлі з Японією.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський під час третьої з серії українсько-японських онлайн-дискусій на тему "Торговельний зв'язок Україна-Японія-ЄС: взаємний вплив та нові можливості".

Дипломат розповів, що під час численних зустрічей з представниками японської влади порушував питання зацікавленості України у початку переговорів щодо Угоди про зону вільної торгівлі.

«Японська сторона ставиться до цього дуже обережно, і це зрозуміло: 0,1 відсотка в зовнішньоторговельному обороті Японії - це не те, на що варто витрачати зусилля. Але Угода про вільну торгівлю дуже потрібна нам», - сказав Корсунський.

У цьому контексті він звернув увагу на те, що Японія перебуває у «мереживі» угод про вільну торгівлю з усім світом.

Читайте також: Україна і Японія починають перемовини щодо Конвенції про уникнення подвійного оподаткування

«Це абсолютно унікальний випадок: який би вимір ми не взяли - транстихоокеанський, трансатлантичний чи регіональний, Японія має режими вільної торгівлі», - акцентував посол.

За його словами, для нас, зокрема, важливо те, що Японія, як і Україна, має режим вільної торгівлі з ЄС, Великою Британією та Канадою.

«З моєї точки зору, ми вже знаходимося дуже близько до єдиного правового поля з Японією, тому переговори стосовно Угоди про зону вільної торгівлі з Японією не мають бути довгими і важкими – мені здається, що ми за рік могли б це зробити, було б бажання», - спрогнозував Корсунський.

Коментуючи переваги для України у разі укладення в майбутньому Угоди про ЗВТ з Японією, він зауважив, що інтерес для української сторони становить не тільки потрапляння українських товарів на японський ринок.

«Японія значно важливіша для нас як глобальна потужна торговельна нація у світі, яка може нам допомогти вийти на ринки значно ширшого кола країн у Азійському регіоні», - вважає посол.

Читайте також: Кулеба обговорив із главою МЗС Канади розширення угоди про вільну торгівлю

Як зазначається в презентованому під час онлайн дискусії аналітичному коментарі, згідно з даними Державної служби статистики, сума японського імпорту товарів в Україну сягала торік 1,1 млрд доларів США, тоді як український експорт до Японії становив 182 млн доларів США. У структурі українського товарного експорту традиційно домінували товари з низьким рівнем доданої вартості — руди та концентрати залізні, тютюнові вироби і промислові замінники тютюну. Японія експортувала до України насамперед продукцію машинобудування. Експорт продукції важкого машинобудування і електричних машин становив відповідно 8,5% і 4,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-