Україна і Японія починають перемовини щодо Конвенції про уникнення подвійного оподаткування

Україна і Японія починають перемовини щодо Конвенції про уникнення подвійного оподаткування

Укрінформ
Уряди України і Японії 22 березня розпочнуть перемовини щодо оновлення Конвенції про уникнення подвійного оподаткування 1986 року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав аналітик Mitsui&Co. Global Strategic Studies Institute Дайске Кітаде під час третьої з серії українського-японських онлайн-дискусій на тему «Торговельний зв'язок Україна-Японія-ЄС: взаємний вплив та нові можливості».

«Сьогодні МЗС Японії оголосило, що 22 березня почнуться перемовини щодо оновлення Конвенції уникнення подвійного оподаткування від 1986 року», - сказав Кітаде.

Він зауважив, що ця Конвенція, яка є спадщиною ще радянських часів, досі діє між Японією та Україною. Згідно з цим документом, японські компанії в Україні мають сплачувати більше податків, ніж компанії інших країн. «Оскільки японські компанії страждали від цієї застарілої Конвенції, я сподіваюсь на якнайшвидше завершення перемовин і оновлення Конвенції», - зазначив японський аналітик.

Читайте також: Японський журналіст пояснив особливості просування іміджу України в Японії

Своєю чергою посол України в Японії Сергій Корсунський поінформував, що посольство України ініціювало цей процес після низки зустрічей з керівниками шести основних торговельних домів Японії. «Міністерство фінансів України миттєво зреагувало, Міністерство закордонних справ Японії визначило це пріоритетом для Міністерства фінансів Японії, і вони почнуть онлайн-консультації. Наш проєкт переданий японській стороні», - поінформував дипломат.

Як зазначається в презентованому під час онлайн-дискусії аналітичному коментарі Кітаде та першого заступника центру «Нова Європа» Сергія Солодкого, застаріла конвенція вже давно викликає застереження в Японії, оскільки японські бізнесмени, юридичні особи японського походження при відправці дивідендів своїй материнській компанії в Японії мають сплачувати податок в 15%. Представництва інших країн G7 мають сплачувати податок на дивіденди лише в 5% (китайські і корейські компанії сплачують ідентичну частку). Японський бізнес звернув увагу на той факт, що 15-відсотковий податок передбачено лише для компаній із Японії і Білорусі. Японія вже переглянула стару конвенцію з іншими країнами колишнього Радянського Союзу, тож наразі японські компанії в Росії, Казахстані і Узбекистані сплачують лише 5%. Із Грузією Японія оновила договір 29 січня 2021 року. Врегулювання цього питання може сприятливо позначитися і на приході японських інвестицій в Україну, вважають аналітики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-