Оператор ГТС України підготував кілька сценаріїв на випадок запуску Nord Stream 2

Оператор ГТС України підготував кілька сценаріїв на випадок запуску Nord Stream 2

Укрінформ
Оператор газотранспортної системи України розробив декілька сценаріїв на випадок, якщо російський газ піде в обхід території України у результаті запуску газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон в інтерв’ю провідній економічній газеті Угорщини «Вілаггаздашаг», текст якого оприлюднило у Фейсбуці Посольство України в Угорщині, передає Укрінформ.

"Ми розробили декілька сценаріїв. Оскільки в Україні – найбільший внутрішній ринок споживання газу в Східній Європі розміром 30 млрд куб. м, а власне видобування газу становить 20 млрд куб. м, тож послуги газотранспортної системи будуть затребувані в будь-якому випадку. Але транзитні потужності будуть оптимізовані, адже ми не можемо дозволити собі утримання потужностей, які не будуть задіяні для транзиту", - сказав Макогон.

Читайте також: Україна і Польща мають спільний погляд на небезпеку Nord Stream 2 - секретар РНБО

За його словами, у такому разі необхідно буде забезпечити економічно-доцільний тариф як для внутрішніх споживачів, так і для комерційних клієнтів. "Це означає, що ми модернізуємо лише ті компресорні станції, які використовуватимуться, а інші поступово виводитимемо з експлуатації. Відповідно – у разі повної відмови від транзиту нашої територією – вже не можна буде сприймати українську ГТС як доступний запасний варіант", - заявив гендиректор ОГТСУ.

Він також наголосив, що проєкт "Північний потік-2" створює фундаментальний конфлікт з принципом диверсифікації транспортних шляхів, є виключно політичним, а не економічним.

Читайте також: Нові санкції проти Nord Stream 2 можуть бути застосовані в травні – Держдеп

"Якщо "Північний Потік-2" не буде добудовано, то нічого не зміниться. Існуючі газотранспортні потужності повністю покривають не тільки попит, а й експортні потужності РФ. А ось якщо транзит українською ГТС буде припинений, то Україна буде вимушена оптимізувати свою газотранспортну систему виключно для задоволення внутрішнього попиту. У такому випадку європейські країни стикнуться з втратою гнучкості української ГТС, хоча вона була запроєктована для швидкого забезпечення додаткового попиту в ЄС, навіть шляхом збільшення за добу транзиту на 150-200 млн куб. м", - наголосив Макогон.

Читайте також: Зеленський вважає, що Nord Stream 2 загрожує енергетичній безпеці Європи

Як повідомляв Укрінформ, газопровід «Північний потік -2» з РФ до Німеччини, довжина якого перевищує 1 200 кілометрів, побудований на 94%. Рік тому завдяки американським санкціям будівництво «Північного потоку-2» було призупинене, однак російська сторона поновила роботи власними силами за згодою німецької сторони.

Україна виступає проти будівництва цього газопроводу. Його противниками також є США, Польща та країни Балтії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-