«Тарифна» комісія оштрафувала ще один газзбут із Лубен

«Тарифна» комісія оштрафувала ще один газзбут із Лубен

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) оштрафувала ТОВ «Торговий дім «Лубнигаз» на 204 тис. гривень. 

Як передає кореспондент Укрінформ, таке рішення було ухвалене на засіданні енергетичного регулятора 3 березня.

"Я вчора, коли прочитав матеріали, то пропонував максимальний взагалі штраф застосувати. Я вважаю, що розмір штрафа треба збільшувати, принаймні вдвічі, до 204 тисяч", - зазначив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Під час обговорення зазначеного питання, було з’ясовано, що договірні відносини «Торговий дім «Лубнигаз» та ТОВ «Лубнигаз-трейдин» можуть свідчити про можливі порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу «Лубнигаз-трейдин» при складанні платіжних документів та виставленні рахунків споживачам.

Зокрема, НКРЕКП виявила, що «Торговий дім «Лубнигаз» делегував «Лубнигаз-трейдинг» питання проведення розрахунків та виставлення показників сторонній організації. При цьому, обидві компанії розташовуються в одному приміщенні.

"Це питання прецедентне. Споживачам виставляла рахунки інша компанія - «Лубнигаз-трейдин», і збирала кошти споживачів «Торгового дому «Лубнигаз»", - наголосив Тарасюк.

Також, було встановлено, що «Торговий дім «Лубнигаз» передав «Лубнигаз-трейдинг» персональні дані абонентів.

"Я бачив квитанцію на оплату газу. «Лубнигаз-трейдин» отримував кошти на свій рахунок за дорученням. Я спілкувався з вашим власником, і коли НАК "Нафтогаз" просить дані абонентів, він каже, що це кримінальний злочин. А цьому "Трейдингу" ви просто взяли і передали всі персональні дані. Криміналу немає в даному випадку? "Нафтогазу" - є, а якомусь "Трейдингу" - немає?" - запитав Тарасюк.

При цьому, директор «Торгового дому «Лубнигаз» Оксана Лохвицька зазначила, що договір комісії з «Лубнигаз-трейдин» був розроблений юристами, з урахуванням того, що «Торговий дім «Лубнигаз» має дуже маленький колектив. Щодо передачі персональних даних Лохвицька зазначила: "Ну, це ж свій".

"Дякую за чесність. Але тут прецедент дуже поганий, тому що сьогодні свої, завтра - чужі. Завтра ви доручите збирати кошти якійсь зовсім сторонній організації. У будь якому випадку, це точно порушення нашого типового договору і інших норм законодавства", - наголосив Тарасюк.

Крім того, у ході засідання НКРЕКП зауважувалося, що планова перевірка «Торгового дому «Лубнигаз» за 2018-2020 роки з постачання природного газу встановила заборгованість перед НАК "Нафтогазом" в обсязі 101 млн грн, яка до цього часу не врегульована.

Також, компанія не повідомила НКРЕКП про зміну керівництва. На момент перевірки, на сайті ліцензіанта не вказувалися ціни на газ та була недостовірна інформація про постачальника газу. Крім того, в договорі щодо постачання не врегульоване питання процедури вирішення спорів.

Читайте також: Нацкомісія оштрафувала «Лубнигаз» через неправомірне припинення розподілу газу

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці лютого Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП, Регулятор) наклала штрафні санкції на іншу компанію з Лубен - АТ «Лубнигаз» за неправомірне визначення річної замовленої потужності та припиненням розподілу природного газу споживачам. За результатами перевірки НКРЕКП на АТ «Лубнигаз» було накладено штраф у розмірі 102 000 гривень - за недотримання вимог законодавства, що регулює функціонування ринку природного газу та порушення ліцензійних умов.

У ході Всеукраїнського форуму "Україна-30: Платіжки" голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов розповідав, що в результаті аналізу структури тарифу "Лубнигаз", яка мала одні з найвищих тарифів в країні на постачання газу населенню, міська влада виявила закладений компанією надприбуток у розмірі 168 млн грн на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-