Тимчасове регулювання тарифів не повинно викликати нерозуміння МВФ - радник Зеленського

Тимчасове регулювання тарифів не повинно викликати нерозуміння МВФ - радник Зеленського

Укрінформ
Необхідність державного регулювання цін на газ для населення в Україні обумовлена ​​зростанням вартості газу на світовому ринку і неспроможністю людей в умовах COVID-19 платити за тарифами.

Такий захід тимчасовий і українське керівництво залишається прихильником ринкових відносин, розповів радник Президента Олег Устенко в коментарі Укрінформу.

«Різке збільшення попиту на газ, яке відбулося протягом останніх кількох тижнів, зметнуло ціни на газ на всіх світових ринках. Цей ціновий шок українські газорозподільні компанії цілком і повністю перенесли на кінцевого споживача. Абсолютно очевидно, що населення країни, яка знаходиться практично в стані військових дій з COVID-19, не в змозі платити ці тарифи. Ось чому втручання держави є необхідним», - сказав він.

За його словами, саме тому президент Володимир Зеленський сформував робочу групу з подолання цієї кризи.

Радник глави держави нагадав, що приблизно буде встановлено «цінову стелю» для тарифу на рівні, що не перевищує 7 тис. грн.

«Як і будь-яке цінове регулювання - це регулювання буде тимчасовим і навряд чи вийде за тимчасову рамку поточного опалювального сезону. Подібний тимчасовий захід не повинен викликати нерозуміння з боку МВФ», - підкреслив Устенко.

У той же час він заявив, що паралельно має бути вирішено і цілу низку інших завдань, серед яких - забезпечення відкритої і прозорої конкуренції на ринку газу, а також недопущення монопольних змов з боку постачальників газу.

При цьому радник Президента запевнив, що українське керівництво продовжує бути прихильником ринку і ринкових відносин, в тому числі і в питаннях, пов'язаних з газом.

Читайте також: МВФ непокоять плани Кабміну знизити ціни на газ для населення — Марченко

Як повідомлялося, з 1 січня в Україні помітно зросли ціни на газ. Ціни постачальників коливаються в діапазоні 6,99-10,8 грн за кубометр. Через це в ряді міст пройшли акції протесту.

У середу, 13 січня, відбулося засідання за участю Президента Володимира Зеленського, Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, представників НКРЕКП, голови НАК Нафтогаз Андрія Коболєва. Під час зустрічі було вирішено знизити ціну на газ більш ніж на 30% - до 6,99 грн за кубометр. Державне регулювання цін на газ запровадять на час карантину або до кінця опалювального сезону.

Міністр фінансів Сергій Марченко в четвер повідомив, що Міжнародний валютний фонд стурбований наміром українського уряду найближчим часом прийняти рішення про зниження цін на газ для побутових споживачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-