ЄС надав Україні €600 мільйонів макрофінансової допомоги

ЄС надав Україні €600 мільйонів макрофінансової допомоги

Укрінформ
Єврокомісія надала Україні 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги, пов'язаної з COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

«Україна, як і раніше, займає важливе місце в європейському порядку денному. Це наш сусід, і вона належить Європі. Ми прагнемо запропонувати політичну, фінансову та технічну підтримку, особливо під час кризи, як відповідь на пандемію COVID-19 та подолання соціальних та економічних наслідків. Цей перший транш надзвичайної макрофінансової допомоги на суму 600 мільйонів євро підтверджує солідарність ЄС з Україною та нашу подальшу тісну співпрацю. Я висловлюю найкращі побажання уряду України на 2021 рік, щоби впроваджувати реформи, покращувати стандарти життя, продовжувати боротьбу з корупцією та наближати Україну ближче до ЄС», - зазначив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Як зазначається, дана виплата сприятиме макрофінансовій стабільності в Україні, дозволяючи їй розподіляти ресурси для пом'якшення серйозних негативних соціально-економічних наслідків пандемії коронавірусу. «Вона представляє відчутну демонстрацію солідарності ЄС із сусідом та партнером», - йдеться у заяві.

Виплату здійснено після домовленості згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним цього літа, та його ратифікацією в середині вересня, а також у зв’язку з рішенням України продовжувати співпрацю за програмою МВФ останніми тижнями та впроваджувати політики за програмою, погодженою з ЄС, наголошується у повідомленні.

З огляду на екстрений характер цієї підтримки, перший транш не прив’язаний до виконання якихось політичних умов. Виділення другого траншу залежатиме від виконання восьми умов, прописаних у Меморандумі про взаєморозуміння. Сюди входять заходи у сфері управління публічними фінансами, боротьби з корупцією, покращення бізнес-клімату та управління державними підприємствами. ЄК тісно співпрацює з українською владою задля вчасної імплементації погодженої програми, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна підписала три кредитні угоди з ЄІБ на €640 мільйонів

Президент Володимир Зеленський подякував Єврокомісії за надання Україні макрофінансової допомоги.

«Вдячний нашим партнерам у ЄС та особисто президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн і виконавчому віцепрезиденту Валдісу Домбровскісу за надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро. Це вагомий сигнал підтримки економічної стабільності України та подальшого курсу реформ», - написав Зеленський у Твіттері.

В Офісі Президента нагадали, що питання надання макрофінансової допомоги Україні для подолання наслідків пандемії COVID-19 було предметом особливої уваги глави держави під час його телефонних контактів упродовж року з фон дер Ляєн і переговорів з лідерами Євросоюзу під час 22-го саміту Україна – ЄС 6 жовтня.

У той же час в Офісі Президента наголосили, що українська влада налаштована продовжувати реформи з метою впровадження європейських стандартів у всі сфери життя, зміцнення економіки та покращення добробуту українців.

У повідомленні йдеться, що виконання Угоди про асоціацію є дороговказом для реалізації необхідних перетворень та інструментом для подальшого поглиблення інтеграції між Україною і ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Європейська комісія ухвалила рішення про надання Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги у зв’язку з пандемією COVID-19.

Раніше Єврокомісія вже ухвалила рішення про виділення пакету допомоги Україні у розмірі 190 млн євро на підтримку системи охорони здоров’я, економіки, малого та середнього бізнесу, захисту вразливих категорій населення. Окремо ЄС виділив 13 млн євро на гуманітарні потреби на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-