В уряді очікують другий транш від МВФ до кінця року — джерело

В уряді очікують другий транш від МВФ до кінця року — джерело

Укрінформ
У Кабінеті Міністрів очікують отримати другий транш від Міжнародного валютного фонду до кінця 2020 року.

Про це Укрінформу повідомило джерело в уряді.

"Очікуємо другий транш до кінця цього року", - сказав співрозмовник агентства.

Він також повідомив, що уряд перебуває "у щотижневій комунікації з Міжнародним валютним фондом. Є таблиця з виконання вимог з міжнародними партнерами. Зокрема, 9 структурних маркерів, один із яких вже виконано, інші 8 будуть виконані згідно з графіком".

За словами джерела, третій транш від МВФ передбачається, також згідно з графіком, наступного року.

Співрозмовник зазначив, що важливим моментом у питанні отримання траншів є питання призначення місії МВФ. "Поки місія не призначена. І це питання, зокрема прискорення цієї роботи, обговорювалося у Києві на зустрічах із заступником державного секретаря США. Останній, зокрема, пообіцяв посприяти вирішенню цього питання", - зазначило джерело.

Як повідомляв Укрінформ, 17 серпня голова Національного банку Кирило Шевченко в інтерв’ю ЗМІ заявив, що НБУ розраховує до кінця 2020 року отримати другий транш від МВФ. Однак голова Ради НБУ Богдан Данилишин вважає малореалістичним отримання двох траншів МВФ у 2020 році.

Читайте також: МВФ планує продовжити співпрацю з Україною

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман 21 серпня повідомив, що Фонд має намір продовжувати співпрацю з нашою державою за програмою stand-by. Він пояснив, що наразі тривають дискусії з урядом щодо термінів проведення реформ, які є умовами для отримання Україною грошей від Фонду, а також економічної та фінансової політики держави. Серед ключових вимог – завершення реформи митної та податкової служб, затвердження плану роботи з непрацюючими кредитами в банківській системі тощо. Люнгман також зазначив, що дату початку роботи щодо перегляду програми ще не визначено. Невідомо й те, коли наступна місія приїде в Україну й оцінить виконання вимог з боку українського уряду.

Міжнародний валютний фонд 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму підтримки України на 5 млрд дол. 12 червня Україна отримала перший транш МВФ у розмірі 2,1 млрд дол. А залишок був розділений ще на 4 транші.

Читайте також: Нацбанк розраховує цьогоріч отримати другий транш МВФ

Нова програма повинна допомогти Україні впоратися з проблемами, які викликала епідемія коронавірусу. Гроші мають забезпечити платіжний баланс і бюджетну підтримку, зберігаючи при цьому досягнення в основних структурних реформах. Це має гарантувати Україні повернення до зростання економіки, коли криза мине.

Попередня програма для України - stand-by - була схвалена МВФ у грудні 2018 року. Україна отримала за нею єдиний транш у розмірі 1,4 млрд дол.

У грудні 2019 року Україна і МВФ домовилися про кредитну програму розширеного фінансування (EFF) на 5,5 млрд дол. Але Київ не до кінця виконав вимоги Фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-