Стефанчук: Ринок землі навчить українців бути відповідальними

Стефанчук: Ринок землі навчить українців бути відповідальними

Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що запровадження ринку землі навчить українців бути відповідальними за власність, громаду і країну.

Про це Стефанчук повідомив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кожен з нас повинен вчитися бути власником… Наше завдання - зробити все, щоб кожен українець відчув себе відповідальним за свою власність, громаду, країну. Відповідальності навчаються і вона починається з елементарного рівня - відчути себе власником на землі", - сказав перший віцеспікер ВР.

Він нагадав, що право власності включає три повноваження - володіння, користування і розпорядження.

Читайте також: У Раді підписали меморандум щодо законопроєкту про ринок землі - Разумков

"18 років у нас немає права розпорядження землею, бо було введено мораторій… Тому ми сьогодні хочемо відновити історичну справедливість і можемо зробити разом те, що було зроблено у 1861 році, - скасувати кріпацтво на землю", - наголосив Стефанчук.

За його словами, пункт про відкриття ринку землі є у програмі чинного Президента - тож виборці, які проголосували за Володимира Зеленського, підтримали це питання.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 листопада 2019 року ухвалила у першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10). Розгляд у другому читанні було заплановано на 17-20 грудня.

Читайте також: Аграрний комітет Ради проведе дев'ять засідань для розгляду “земельних” поправок

Проєкт закону передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на продаж землі. Згідно з документом, набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни й особи без громадянства - у разі набуття в порядку спадкування та з обов'язком відчужити ділянку впродовж року.

У Верховній Раді зареєстровано понад 4,6 тис. поправок до другого читання законопроєкту.

Президент Зеленський заявляв, що рішення про право продажу іноземцям землі сільськогосподарського призначення буде ухвалено тільки після всеукраїнського референдуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-