“Транзитний” ультиматум: РФ хоче, щоб Україна відмовилася від позовів і скасувала штраф

“Транзитний” ультиматум: РФ хоче, щоб Україна відмовилася від позовів і скасувала штраф

Укрінформ
Голова правління “Газпрому” Олексій Міллер на зустрічі з уповноваженим уряду ФРН з транзиту газу через Україну Георгом Графом Вальдерзеє назвав умови для нового контракту щодо транзиту: відмова від судових позовів і відновлення закупівель російського газу.

Про це повідомляє пресслужба російської держмонополії.

“Перше (важливе питання, - ред.) - врегулювання судових спорів між “Газпромом” і українською стороною. Це означає взаємну відмову від претензій і припинення судових розглядів між ПАТ “Газпром” і НАК “Нафтогаз України” за контрактами на поставку і транзит російського газу”, - йдеться у повідомленні.

Згідно із заявою Міллера, йдеться також “про скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на “Газпром” штрафу за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України і відновлення порушених майнових прав компанії у країні”.

Другим пунктом "Газпром" пропонує Україні відновити прямі закупівлі російського газу з 2020 року і визначити обсяги таких закупівель.

Читайте також: “Російський стиль”: Нафтогаз відповів на ультиматум Кремля щодо газових переговорів

У “Газпромі” також заявили, що в рамках імплементації положень Третього енергетичного пакету ЄС в національне законодавство України необхідно, “зокрема, забезпечити реальну незалежність національного регулятора і створити сертифікованого незалежного газотранспортного оператора”. “Газпром” називає термін до 1 січня 2020 року. Якщо ці положення не будуть імплементовані в національне законодавство, “Газпром” “готовий до продовження на перехідний період чинного транзитного контракту з урахуванням актуальних ринкових умов”.

Нагадаємо, раніше голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив, що якщо Україна погодиться на пропозиції Російської Федерації “обнулити взаємні претензії”, то втратить 22 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-