До опалювального сезону у сховищах буде 21 мільярд кубів газу - Коболєв

До опалювального сезону у сховищах буде 21 мільярд кубів газу - Коболєв

Укрінформ
До початку опалювального сезону 2019/2020 років Україна матиме у підземних сховищах 21 мільярд кубометрів газу.

Про це голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив у Facebook.

"Ми довго і сумлінно готувались до наступної зими - на початок опалювального сезону рівень газу в сховищах сягне 21 млрд куб. м, Укртрансгаз виконав 100% планових ремонтних та діагностичних робіт на українській ГТС та ПСГ, ми почали використовувати БПЛА для охорони об‘єктів критичної (і не тільки) інфраструктури", - зазначив Коболєв.

Однак, за його словами, є ще одне критично важливе завдання, де зусиль одного "Нафтогазу" буде недостатньо для досягнення навіть мінімально прийнятного результату, і це - анбандлінг.

"Якщо ми не завершимо анбандлінг до кінця цього року – Україну звинуватять у всіх проблемах наступної зими (а я бачу велике бажання з російського боку провести чергове випробування газового ринку ЄС та України на міцність, як це було в січні 2009 року)", - зауважив Коболєв.

Читайте також: Україна розраховує на довгостроковий транзитний контракт газу з РФ — Гончарук

За його словами, для завершення анбандлінгу необхідно, зокрема, ухвалити Мережеві кодекси, які б повністю відповідали європейським нормам, а ще - внести зміни в майже 40 регуляторних актів.

Як повідомляв Укрінформ, АТ "Укртрансгаз" 9 жовтня повністю завершило підготовку газотранспортної системи України до осінньо-зимового сезону 2019/2020 років. У сховищах накопичено рекордні 20,8 млрд кубометрів газу.

ТОВ «Оператор ГТС України» 4 жовтня подало до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заявку на проходження сертифікації як оператор газотранспортної системи.

Читайте також: Транзитний контракт із Газпромом 1 січня укладатиме новий оператор ГТС

У компанії нагадали, що проходження сертифікації – фінальний етап проєкту з відокремлення оператора ГТС України (анбандлінгу). Успішна сертифікація Оператора ГТС також є одним із ключових факторів у процесі тристоронніх переговорів щодо транзиту газу територією України з 1 січня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-