Транзитний контракт із Газпромом 1 січня укладатиме новий оператор ГТС

Транзитний контракт із Газпромом 1 січня укладатиме новий оператор ГТС

Укрінформ
Транзитний контракт із ПАТ "Газпром" 1 січня 2020 року укладатиме новий оператор газотранспортної системи (ГТС).

Про це під час п'ятого Українського газового форуму сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Компанія ТОВ "Оператор ГТС України" буде продана ПАТ "МГУ", яка стане 100% власником оператора і з 1 січня буде здійснювати корпоративне управління оператором. МГУ буде передано Міністерству фінансів. Новий оператор буде тією структурою, яка матиме контракти на транспортування газу з усіма контрагентами - зокрема, Газпромом", - сказав Коболєв.

Він пояснив, що передача ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) Мінфіну має на меті розмежування контролю над видобувними та транспортними активами.

Читайте також: Оржель і Коболєв назвали умови підписання транзитного контракту з Газпромом

"Дуже важливий момент - для повної реалізації цієї структури дуже важливо ухвалити законодавство, яке певним чином обмежить вплив уряду на Мінфін у частині ухвалення рішень щодо незалежного оператора ГТС", - відзначив Коболєв.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів на засіданні 18 вересня 2019 року ухвалив рішення про оновлення плану анбандлінгу НАК "Нафтогаз Україна", а також про передачу ПАТ "Магістральні газопроводи України" до Міністерства фінансів.

Контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

Читайте також: Росія готова підписати транзитний контракт з Україною за законами ЄС — Путін

У Нафтогазі заявляли, що на майбутніх переговорах запропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак 26 липня повідомив, що Росія запропонувала Україні продовжити чинний контракт на транзит газу на рік.

Черговий раунд газових переговорів у форматі Україна - Європейська комісія - Російська Федерація відбудеться у 20-х числах жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-