"Газовий трикутник": Шефчович заявляє, що потрібне довгострокове рішення

Укрінформ
Європейська сторона докладає зусиль, щоб гарантувати безпеку газопостачання цієї зими та знайти довгострокове рішення щодо організації транзиту російського газу територією України, яке влаштовувало би обидві сторони.

Про це у вівторок у Брюсселі на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з питань транспорту, телекомунікацій та енергетики заявив віцепрезидент Єврокомісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я особисто проінформував міністрів про стан справ у тристоронніх зустрічах міністерського рівня між Єврокомісією, Україною та Росією, і надав інформацію стосовно ситуації навколо безпеки газопостачання до ЄС напередодні цієї зими. Як ви знаєте, ми робимо все належне, щоб знайти довгострокове рішення, яке буде прийнятним для обох сторін", - наголосив Шефчович.

Він повідомив також, що черговий раунд переговорів, під час яких європейська сторона очікує просування вперед, запланований на третій тиждень жовтня.

Читайте також: Учасники газових переговорів домовилися зустрітися у 20-х числах жовтня

Як повідомляв Укрінформ, 19 вересня міністр енергетики та охорони довкілля України Олексій Оржель за підсумками тристоронніх переговорів щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України заявив, що сторони домовилися максимально активізувати зусилля для укладення угоди до 1 січня 2020 року, коли завершиться чинний контракт на транзит газу.

Раніше Єврокомісія повідомляла, що укладення довгострокового контракту щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України відповідає стратегічним інтересам Євросоюзу.

Читайте також: Київ і Москва мають знайти збалансоване рішення щодо обсягів транзиту газу – Шефчович

Перед початком переговорів Оржель повідомив, що українська сторона погоджується із пропозицією Єврокомісії щодо укладення такого контракту. Зокрема, йдеться про узгодження довгострокового контракту на термін у 10 років, при цьому Україна має забезпечити щорічний транзит в обсязі 60 млрд. кубометрів газу щороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-