Данилюк вважає обґрунтованою націоналізацію ПриватБанку

Данилюк вважає обґрунтованою націоналізацію ПриватБанку

Укрінформ
Рішення щодо націоналізації "ПриватБанку" у грудні 2016 року було правильним та цілком обґрунтованим.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Данилюк в інтерв'ю ВВС News Україна.

"З огляду на ту інформацію від Нацбанку, з якою я працював, рішення було правильним. Коли кажуть націоналізація, то часто не розуміють всього процесу. Для того, щоб відбулася націоналізація банку, має відбутися таке: Нацбанк, як регулятор, моніторить ситуацію з банками на ринку і якщо банк не виконує певні вимоги, а у випадку з "ПриватБанком" це були вимоги по капіталу, то Нацбанк виводить цей банк з ринку. Він виводить його на ліквідацію. Коли банк іде на ліквідацію, він передається в Фонд гарантування вкладів. Коли банк перебуває у Фонді гарантування вкладів, то далі приймає рішення Кабмін з приводу того, націоналізовувати його чи ні. Якщо його не націоналізувати, то він ліквідовується", - пояснив Данилюк.

Він наголосив, що питання про націоналізацію ПриватБанку ухвалювалося із розумінням значення цієї фінустанови для всієї банківської системи.

"Я займався питанням націоналізації. Ми подивилися на банк, у якому 22 млн клієнтів, у якому працює майже весь малий та середній бізнес. Ми розуміли системність цього рішення і тоді прийняли рішення націоналізувати його", - додав секретар РНБО.

За словами Данилюка, коли він як міністр фінансів представляв цей кейс на РНБО і на засіданні уряду, він зазначив, що націоналізація несе в собі певні ризики на майбутнє. Але через системність банку та боязнь ризиків було прийнято рішення ПриватБанк націоналізувати.

"Були й інші ризики - що сама націоналізація пройде неуспішно. Адже коли міняється власник, то багато процесів треба перебудувати. Нам вдалося сформувати команду, яка успішно це зробила. Тому цей процес завершено. Що зараз оскаржується в суді - питання, чи треба його виводити з ринку, чи ні, чи правильно тоді це зробили, чи ні. Це не зовсім питання до мене. Але ті документи, які я бачив, - це було обґрунтоване рішення", - сказав Данилюк.

Він зауважив, що після націоналізації ПриватБанку з ексвласником фінустанови Ігорем Коломойським не спілкувався.

Читайте також: Україна має план “Б” у разі припинення Росією транзиту газу - Данилюк

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року ПриватБанк був націоналізований згідно з рішенням українського уряду. Також повідомлялося, що з ПриватБанку перед націоналізацією було виведено 110 млрд грн через фіктивні компанії.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривав із червня 2017 року.

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення визнати незаконною націоналізацію ПриватБанку тим, що відповідачі в цій справі не довели правомірність віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

24 травня НБУ подав апеляцію на рішення суду щодо незаконності націоналізації ПриватБанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-