Україна готується до найгіршого

Україна готується до найгіршого "газового" сценарію - Герус

Укрінформ
Україна планує мати максимально повні газосховища, щоб бути готовою до найгіршого сценарію - припинення транзиту російського газу через українську територію.

Про це заявив представник Президента у Кабміні Андрій Герус в інтерв'ю РБК-Україна.

"Якщо ти готовий до найгіршого сценарію, то він, скоріш за все, не відбудеться. Тому готуємось, щоб мати максимально повні газосховища і за рахунок цього ресурсу проходити зиму без транзиту", - сказав він.

Герус додав, що є інтерес європейських компаній за своп-угодами, тобто вони зараз закачують газ в українські газосховища, умовно його продають і через рік викуповують назад.

"Приватні трейдери також закачують газ в ПГС для того, щоби його продавати взимку", - зазначив Герус.

Представник Президента нагадав, що "Газпром" був готовий відновити переговори після виборів, коли буде зрозуміла українська політична палітра і новий уряд.

"Я думаю, що зараз воно вже очевидно зрозуміло, тому найближчим часом будуть відновлені перемовини з Росією стосовно транзиту і закупівель газу, тому що у нас є рішення Стокгольмського арбітражу, згідно із яким 5 мільярдів кубометрів газу має бути закуплено по ціні хабу без всіляких плюсів", - зазначив Герус.

Як повідомлялося, контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

Читайте також: Герус каже, що Україна проживе і без російського дизпалива

У Нафтогазі заявляли, що на майбутніх переговорах запропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. За їх даними, пропозиція погоджена з європейськими партнерами, вона ґрунтується на європейському підході до формування транзитного тарифу.

Планується, що переговори України, Росії та Євросоюзу щодо нової угоди про транзит російського газу відбудуться у вересні.

Тим часом 26 липня міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія запропонувала Україні продовжити на рік чинний контракт на транзит газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-