Виплати за

Виплати за "зеленими тарифами" можуть зрости до 40 мільярдів на рік - Міненерго

Укрінформ
Якщо Україна не перейде на систему "зелених аукціонів" та продовжить оплачувати зелену генерацію за "зеленими тарифами", після 2021 року виплати сягнуть 40 млрд гривень щороку.

Про це заявила генеральний директор директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець, повідомляє прес-служба відомства.

"Минулого року приріст об’єктів відновлюваної енергетики з негарантованим графіком виробництва електроенергії (СЕС і ВЕС) становив плюс 820 МВт. У поточному та наступному роках додатково очікується введення ще плюс 2,5 ГВт енергії сонця і вітру, що разом з іншою альтернативною генерацією перевищить 5 ГВт встановленої потужності", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві вважають, що коли виплати за вироблену цією генерацією електроенергію будуть здійснюватися у межах чинного законодавства (тобто, за "зеленим тарифом"), то, починаючи з 2021 року та впродовж наступних 10 років, вони становитимуть понад 40 млрд гривень щорічно.

"Це не враховуючи додаткових платежів за врегулювання небалансів цих електростанцій, що можуть додатково становити від 10 до 35 млрд грн на рік залежно від вартості маневрової генерації в новій моделі ринку (за даними ДП «НЕК «Укренерго»)", - зазначили у Міненерговугілля.

За розрахунками міністерства, у підсумку ця сума перевищить плату за всю вироблену атомними електростанціями України у 2018 році електроенергію.

"Варто нагадати, що частка АЕС у структурі виробництва електроенергії в минулому році становила 56%, або в 10 разів більше, ніж очікувана в 2021 році генерація з 5 ГВт об’єктів відновлюваної енергетики. Перераховані додаткові витрати важким тягарем ляжуть на плечі споживачів електричної енергії", - наголосили в Міненерговугілля.

Відомство ноголошує, що енергосистема України переобтяжена базовими потужностями АЕС і ТЕС та характеризується браком маневрової генерації. Потреба в обсягах резервів первинного і вторинного регулювання, резерві заміщення стрімко наростає через збільшенням частки СЕС і ВЕС із негарантованим графіком виробництва електроенергії.

"Особливо – за відсутності відповідальності за небаланси та, відповідно, стимулів до впровадження технічних систем щодо його забезпечення і підвищення точності прогнозування власного виробітку. За даними ДП «НЕК «Укренерго», в таких умовах енергосистема України зможе без обмеження атомної генерації прийняти лише 3 ГВт СЕС і ВЕС. Як уже зазначалось, ці показники будуть досягнуті на кінець поточного – початок наступного року", - акцентує Міненерговугілля.

Читайте також: В Україні розробляють механізми для запровадження "зелених" облігацій

Виходячи з цього, відомство пропонує запровадити нову аукціонну модель підтримки ВДЕ у максимально стислі терміни, враховуючи при цьому кращий закордонний досвід та водночас – реалії українського паливно- енергетичного комплексу.

"Пропозиції Міненерговугілля в цій частині дозволять забезпечити сталий розвиток відновлювальної енергетики і поступово заміщувати традиційну теплову генерацію відповідно до Енергетичної стратегії України без порушення безпеки постачання електричної енергії споживачам", - висловили думку у Міненерговугілля.

Як повідомляв Укрінформ, Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення "зеленого" тарифу" був прийнятий ще 25 вересня 2008 року. Закон передбачав обов'язкове придбання постачальниками електроенергії (енергоринком) від таких джерел, як малі гідроелектростанції (встановленою потужністю до 10 МВт); вітрові електростанції; сонячні електростанції; електростанції, що використовують біомасу як паливо.

Згідно із законодавством, енергопостачальники зобов'язані купувати електричну енергію у випадках, обсягах та за цінами, визначеними Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП).

Розмір "зеленого тарифу" встановлюється НКРЕКП окремо для кожного конкретного виробника електроенергії.

Нині чинним законодавством передбачено, що до 2030 року діятиме також надбавка в розмірі 3-5% до "зеленого" тарифу за використання обладнання українського виробництва.

Нині в Україні найвищий у Європі рівень "зелених тарифів", що сприяло дуже швидкому розвитку відновлюваної електроенергетики. Лише в 2018 році введено в експлуатацію 742,5 МВт генеруючих потужностей, що в 2,8 раза перевищує потужність, введену в експлуатацію за 2017 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-