В Україні розробляють механізми для запровадження

В Україні розробляють механізми для запровадження "зелених" облігацій

Фото
Укрінформ
Держенергоефективності разом із представниками міжнародних та фінансових установ обговорили підходи до запровадження "зелених" облігацій в Україні.

Про це написав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук у Facebook.

"Разом із представниками GIZ, UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, IFC - International Finance Corporation, банків, інвестиційних компаній провели спільну зустріч і обговорили законодавчі зміни для запровадження "зелених" облігацій в Україні", - написав Савчук.

За його словами, запровадження ринку «зелених» облігацій в Україні може стати ефективним інструментом для здешевлення фінансових ресурсів на «зелені» проекти та мультиплікатором залучення інвестицій, оскільки "зелені" облігації можуть бути випущені багатьма суб’єктами (уряд, муніципалітети, банки, міжнародні фінансові організації, спеціалізовані фонди тощо).

"Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України спільно з проектом GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України вже розроблено законодавчі норми, які утворюють правові засади для емісії "зелених" облігацій в Україні", - розповів Савчук.

Ці норми включено до законопроекту № 9035 від 03.09.2018 щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів.

"Наразі спільно з міжнародними проектами дійшли згоди щодо необхідності розробити план заходів із стимулами для запровадження ринку "зелених" облігацій в Україні, який відповідатиме міжнародним практикам", - додав голова Держенергоефективності.

Відомо, що у світовій практиці "зелені" облігації є дієвим засобом здешевлення фінансових ресурсів у реалізації "зелених" проектів та мобілізації інвестиційних ресурсів на ринку.

Читайте також: У Комітеті Ради обговорили зміни до проекту закону про "зелені аукціони"

Як повідомлялося, за даними міжнародної організації Сlimate Bonds Initiative, загальний обсяг розміщення “зелених” облігацій в cвіті у 2018 році сягнув вже 389 млрд доларів. Це у 2,4 рази більше, ніж у 2017 році і майже в 1000 разів більше, ніж 10 років тому.

При цьому майже 2/3 коштів, залучених від випуску "зелених" облігацій, спрямовується на: відновлювану енергетику - 43%; енергоефективність - 24%.

Увагу до цього інструменту приділяють центральні банки Великої двадцятки (G20), European Commission, World Bank, IFC, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), European Investment Bank, OECD тощо.

Фото: Савчук, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-