Гройсман не розуміє, чому Україна купляла газ у Росії

Гройсман не розуміє, чому Україна купляла газ у Росії

Укрінформ
Видобуток газу в Україні можливо збільшити до 2023-2025 року шляхом повної реорганізації системи Державної служби геології та надр.

Про це на засіданні уряду сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завдання енергетичної незалежності нам під силу. Я говорив, що незадоволений тим, що НАК "Нафтогаз України" план 20/20 провалив - хоча ми створили усі фінансові можливості та умови. Але у нас є можливості до 2023-2025 років значно збільшити видобуток газу. Це можливо через повну зміну системи Держгеонадр - тієї структури, яка до 2014 року роздавала родовища тільки "своїм", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що уряд запровадив нову публічну систему конкурсів та аукціонів.

"Ми маємо відмовитися від закупівлі газу за кордоном. Це дасть можливість забезпечити себе газом та знизити ціну на газ. Ми шукаємо інвесторів по всьому світу", - підкреслив Гройсман.

Читайте також: Гройсман: Стратегічне завдання – поступова відмова від імпорту газу

За його словами, зменшити ціну на газ та забезпечити економічну стабільність на сьогодні неможливо.

"Повертаючись до минулого, я не розумію, чому Україна, маючи необхідні поклади газу і нафти у надрах, імпортувала з Російської Федерації. Я не розумію, чому не було інвестовано достатньо фінансових ресурсів і забезпечено повноцінне споживання власного газу в Україні. На тих закупівлях вигідніше було сидіти тим, хто з цих потоків отримував мільйони та мільярди. Їм було байдуже, як буде жити країна. А Росії це було вигідно, вона це використовувала як засіб тиску", - підсумував Гройсман.

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році Кабінет міністрів затвердив Концепцію розвитку газовидобувної галузі, що передбачала збільшення видобутку газу в Україні до 27,6 млрд куб. м у 2020 році. Одночасно планувалося зменшити потреби українських споживачів у цьому виді палива до того ж рівня за рахунок впровадження програм з енергоефективності. У рамках урядової концепції у 2016 році Укргазвидобування прийняло план збільшення власного видобутку до 20 млрд куб. м до кінця 2020 року.

На засіданні уряду 13 лютого цього року Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" - Укргазвидобування - провалила план з видобування газу.

Читайте також: Гройсман назвав умову зниження ціни на газ для населення

Водночас у Нафтогазі стверджують, що Укргазвидобуванню вдалося компенсувати природне падіння видобутку та досягти за 2015-2018 роки сумарного збільшення видобутку (включно з компенсацією природного падіння) у 5,35 млрд куб м. Лише за минулий рік компенсовано природне падіння у 1,2 млрд куб. м газу на рік. Крім того, компанія досягла збільшення обсягів видобутку з 14,5 млрд куб. м у 2015 році до 15,5 млрд куб. м у 2018 році.

Група Нафтогаз висловила сподівання на співпрацю з урядом для вирішення проблем, які гальмують темпи реалізації урядової Концепції розвитку газовидобувної галузі. Йдеться, зокрема, про блокування видачі дозволів на розвідку та розробку надр і про чинну систему фінансування видобутку, яка не дозволяє забезпечити стале зростання його обсягів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-