Гройсман: Стратегічне завдання – поступова відмова від імпорту газу

Гройсман: Стратегічне завдання – поступова відмова від імпорту газу

Укрінформ
Одне із стратегічних завдань уряду – досягнення енергетичної незалежності та поступова відмова від імпорту палива у майбутньому.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час 10-го ювілейного Міжнародного енергетичного форуму у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для нас важливо досягти енергонезалежності, - сказав Гройсман. – І ми знайдемо можливості, аби національна газовидобувна компанія («Укргазвидобування»- ред.) була ефективною і досягла цілей, які стоять перед державою в цілому. Наше завдання – більше видобувати і виробляти, ефективно споживати та з країни імпортера перетворитися на країну, яка забезпечує ресурсом себе сама».

Глава уряду наголосив, що будь-яке гальмування програми нарощування видобутку ресурсів, передусім, газу – неприпустимо.

За словами Гройсмана, забезпечення повного обсягу потреб власним газом дозволить запровадити нові формули справедливого ціноутворення на ресурс. "Зараз треба використовувати всі можливості, - додав прем’єр-міністр. - У найближчі 5 років ми можемо досягти мети, яка стоїть перед нами – забезпечити себе ресурсами, забезпечити стійкість енергосфери та закріпити енергонезалежність".

За даними Міністерства енергетики та вугільних ресурсів України, у 2018 році загальний видобуток газу склав майже 21 млрд кубометрів. Сегмент видобутку демонструє позитивну динаміку три роки поспіль. Разом з тим, наголошують в уряді, темпи зростання видобутку мають бути більшими.

Читайте також: Укргазвидобування сплатило до місцевих бюджетів у січні 124 мільйони ренти

Як повідомлялося, уряд спільно з парламентом та експертним середовищем здійснили низку кроків для стимулювання видобутку і залучення якомога більшої кількості компаній для ведення бізнесу у газовій сфері України. Зокрема, запроваджено стимулююче оподаткування для буріння нових газових свердловин. Впроваджено п’ятирічний мораторій на зміну рентних ставок. Ухвалено закон про децентралізацію ренти: 5% ренти залишаються на «місцях». Проведено дерегуляцію дозвільної системи. Відкрито державну геологічну інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-