В Україні вивчатимуть досвід Аргентини у боротьбі з деградацією грунтів - експерт

В Україні вивчатимуть досвід Аргентини у боротьбі з деградацією грунтів - експерт

Укрінформ
Фермери Аргентини почали боротися з деградацією грунтів понад 40 років, тому їхній досвід відновлення родючості грунту може стати у пригоді українським аграріям.

Про це розповів директор компанії “Украгроцентр” Олексій Луговий під час круглого столу "Деградація грунтів та шляхи їх очищення", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У родючих землях Аргентини вміст гумусу в грунті був 7,5%, за час використання традиційної технології зменшився на 2,5%. Завдяки використанню No-Till технології (технологія мінімального втручання у структуру грунту - ред.) за 40 років вони не тільки зупинили процес деградації, а й збільшили рентабельність виробництва, і на 0,5% зріс вміст гумусу у грунті. Тому нам потрібно вчитися в аргентинців правильного No-Till, саме з точки зору технології”, - сказав Луговий.

За його словами, сьогодні, через 40 років після того, як уряд Аргентини на законодавчому рівні прирівняв вивільнення корисних мінеральних речовин з грунту із видобутком корисних копалин, технологія No-Till в країні сприймається як традиційна, звична для землеробства. 

В Украгроцентрі мають намір всіляко сприяти пропаганді і впровадженню технології No-Till в Україні. 

“У грудні цього року ми проведемо навчальний семінар, запросимо аргентинських агровиробників та науковців, аби вони поділились практичними напрацюваннями, розповіли про особливості технології No-Till у контексті боротьби з деградацією (грунту - ред.). У майбутньому ми готові залучати аргентинських науковців для постійної роботи, консультацій та допомоги українським фермерам», - сказав експерт.

Читайте також: Проект OОН допоможе аграріям зупинити деградацію українських грунтів

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), площа деградованих або непродуктивних сільськогосподарських земель в Україні становить понад 6,5 млн гектарів, тобто понад 20% сільськогосподарських земель. Через ерозію втрачається від 300 до 600 млн тонн грунту. Залежно від рівня деградації врожайність культур може зменшуватися на 50%, при цьому втрати виробництва перевищують 20 млн грн на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-