Туреччину цікавлять в Україні серйозні проекти, а не

Туреччину цікавлять в Україні серйозні проекти, а не "швидкі гроші" - Кубів

Ексклюзив
Укрінформ
Турецький бізнес зацікавлений реалізувати в Україні грунтовні та довготривалі проекти, віддаючи перевагу серйозним підходам перед «швидкими грошима».

Про це перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів розповів в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу.

«Турецька сторона не зацікавлена робити в Україні «швидкі гроші», а віддає перевагу реалізації грунтовних та довготривалих проектів. Швидкі гроші створюють їм (турецьким бізнесменам – ред.) швидкі проблеми, адже короткі програми не дають ефективності в перспективі. Ми хочемо поставити це на системну, довготермінову основу. Переконаний, нам це вдасться», - сказав Кубів.

Нині, за його словами, в економічних відносинах двох країн відбуваються зміни – триває перехід від сировинної до індустріально-інноваційної основи.

«Нині ми працюємо над переходом від сировинної до індустріально-інноваційної бази. До 2014 року, якщо розібратися, головним експортним матеріалом був метал – до 60%. У результаті програвала і Україна, і Туреччина, бо існували треті країни, де лишався ланцюг додаткової вартості. З 2014 року позиція змінилася, як з боку Києва, так і з боку Анкари. Сьогодні показник експорту металу знижено до рівня 45%. Наші відносини мають базуватися на інноваціях, інвестиціях, формуванні переробної галузі, спільних підприємствах, спільних тривалих бізнес-проектах», - сказав Кубів.

Серед цікавих напрямків співпраці очільник мінекономрозвитку назвав авіабудування, зокрема у сфері БПЛА, якій Туреччина приділяє нині значну увагу. Також віце-прем’єр вбачає перспективи у переході до секторальної співпраці в окремих галузях.

Читайте також: Співпрацю з Туреччиною мають підкріпити проекти у малому й середньому бізнесі - посол

«Ми, як і Туреччина, зараз зосереджені на формуванні нового іміджу держави, на інноваціях, моделюванні, конкретиці, нових технологіях. Наприклад, ми вже не дивимося на туризм як на індустрію. Ми розглядаємо можливості секторальної співпраці – розвитку медичного, освітнього, спортивного туризму. За цим майбутнє», - наголосив Кубів.

Як повідомлялося, 25-26 серпня відбувся візит віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України до Туреччини, в ході якого Степан Кубів взяв участь в Українсько-турецькому бізнес-форумі, зустрівся з офіційними представниками турецького уряду та Ради зовнішньоекономічних зав’язків Турецької Республіки, Генеральним секретарем ОЧЕС, представниками українсько-турецької ділової ради. Сторони домовилися про створення унікальної платформи для діалогу із залученням представників влади та бізнесу обох країн, для покращення стану економічних відносин, збільшення товарообігу, подолання проблемних питань у сфері ведення бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-