Єврокомісія балансує між інтересами будівництва Nord Stream 2 та України — Коболєв

Єврокомісія балансує між інтересами будівництва Nord Stream 2 та України — Коболєв

Укрінформ
Європейська комісія намагається знайти компроміс між інтересами України та інтересами РФ у частині будівництва "Північного потоку-2".

Про це у коментарі журналістам заявив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія активно лобіює позицію, що не повинно бути жодних гарантій транзиту газу українською ГТС після 2019 року. Їх завдання - не дати нам цих гарантій і отримати індульгенції на будівництво "Північного потоку-2". Відповідно, українська сторона займає позицію, що транзит має йти територією України, що повинні бути ринкові умови. Ми наполягаємо, що транзит має здійснюватися на європейських правилах. Це те, що обговорювалося як минулого, так і цього разу", - сказав Коболєв.

За його словами, Європейська комісія пробує знайти компроміс між інтересами будівництва "Північного потоку-2" та інтересами України.

"На мій погляд, на жаль, такого компромісу бути не може, принаймні ми його поки що не знайшли", - зазначив Коболєв.

Глава Нафтогазу також додав, що збереження транзиту українською територією забезпечить не лише енергетичну безпеку, але й вбереже Україну від повномасштабної військової агресії з боку Російської Федерації.

"Якщо буде Північний потік, яка б не була аргументація України, газ буде йти Північним потоком. Коли будувався перший Північний потік, наша транзитна ставка була найнижчою у світі. Але Північний потік все одно був побудований", - сказав Коболєв.

Він підкреслив, що у питанні Північного потоку-2 Україна має надійного партнера у особі США.

"Якщо говорити про деякі країни Західної Європи, вони відверто кажуть, що цей проект є у їхніх інтересах. На мою думку, вони закривають очі на інтереси ЄС, а просувають свої національні інтереси", - відзначив Коболєв.

Читайте також: Газпром проігнорував газові консультації у Брюсселі - Коболєв

Як відомо, "Північний потік-2" - це проект газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить російському Газпрому. РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу.

З кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-