Експерт: У разі переходу на нацвалюту в торгівлі з Туреччиною, Україні вигідніша гривня

Експерт: У разі переходу на нацвалюту в торгівлі з Туреччиною, Україні вигідніша гривня

Укрінформ
У разі переходу на розрахунки національною валютою в торгівлі з Туреччиною Україні вигіднішим буде перехід на гривню.

Про це сказав Укрінформу економічний експерт Любомир Шавалюк, коментуючи заяву офіційної Анкари про готовність Туреччини перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами: Китаєм, Росією, Іраном та Україною.

«Міждержавна торгівля із розрахунками в турецькій лірі навряд чи може бути вигідною нашій країні», - зазначив Шавалюк, посилаючись на дані Держстату, за якими торік Україна експортувала до Туреччини товарів на 2,5 мільярда доларів, імпортувала - на 1,3 мільярда (майже удвічі менше).

«За такого зовнішньоторговельного балансу в Україні постійно утворюватимуться залишки ліри (чи то в наших контрагентів, чи у Національного банку, який змушений буде тримати частину резервів у турецькій валюті)», - пояснив експерт.

Він також зауважив, що за нинішніх умов послабшання ліри такий перехід буде збитковим для українських контрагентів.

«При цьому відповідь на запитання, наскільки міцною й ліквідною є ліра, цілком очевидна: зараз вона переживає період суттєвої девальвації. Якщо 5 років тому турецька грошова одиниця коштувала приблизно півдолара, то зараз за американський «зелений» дають майже 7 лір! Це означає: якщо наші контрагенти погодяться торгувати за ліри, вони зазнаватимуть постійних збитків», - додав Шавалюк.

Читайте також: Перехід на розрахунок з Туреччиною на гривню і ліру не має політичних ризиків – експерт

Натомість для турецької сторони, переконаний експерт, вигіднішою є торгівля у лірах.

«Торгівля у гривні може не влаштовувати турецьку сторону. Туркам вигідніше, ніж нам, розраховуватися в турецькій валюті, оскільки обсяги нашого експорту до Туреччини значно перевищують показники імпорту, гривня «не затримуватиметься» в турецьких контрагентів. Відповідно, вони будуть убезпечені від її можливого знецінення», - пояснив він.

Окрім суто фінансових, Шавалюк також вбачає певні технічні та організаційні проблеми при втіленні турецьких пропозицій, оскільки в Україні дуже мало банків, які працюють із лірою, та ширше її використання означатиме додаткові витрати на трансформацію банківської сфери і суттєву комісію для контрагентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-