Частку РФ в проекті заводу ядерного палива в Україні хоче викупити Китай

Частку РФ в проекті заводу ядерного палива в Україні хоче викупити Китай

Укрінформ
Китайська компанія China Nuclear Fuel Corporation висловила зацікавленість у викупі російської частки (50% мінус 1 акція) у проекті будівництва заводу ядерного палива на території України.

Крім того, інвестор покриє витрати України, що були раніше здійснені на фінансування будівництва заводу, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

"З метою залучення інвестицій для фінансування будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Україні, у 2015-2016 роках проведені переговори з можливими інвесторами щодо створення виробництва ядерного палива в Україні, зокрема з China Nuclear Fuel Corporation (Китайська Народна Республіка), яка висловила пропозицію щодо створення спільного виробництва ядерного палива для потреб українських АЕС. Передбачається, що китайська сторона викупить акції АТ «ТВЕЛ» у повному обсязі та забезпечить повне фінансування проекту", - йдеться у повідомленні.

У червні 2018 року від керівництва компанії China Nuclear Energy Industry Corporation надійшло запрошення щодо проведення тристоронніх переговорів Україна - Китай - Росія стосовно участі китайської сторони у реалізації проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива на території України.

"У ході переговорів планується обговорити умови участі китайської сторони в реалізації проекту, викупу частки акцій АТ «ТВЕЛ» та визначення першочергових кроків співробітництва", - додали в Міненерговугілля.

Як повідомлялося, у 2010 році Україною та Росією створено спільне підприємство з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 - ПрАТ "Завод з виробництва ядерного палива".

Читайте також: Трамп вважає, що зустріч із Путіним буде найлегшою в його турне до Європи

Під спорудження об'єкта виділені 6,8 га біля селища Смоліне (Кіровоградська обл). У проекті українському державному концерну "Ядерне паливо" належить 50% + 1 акція, а решта 50% мінус 1 акція - російській "ТВЕЛ".

Для реалізації проекту будівництва заводу українською стороною на сьогодні профінансовано еквівалент 10 млн дол. США, з них 5,2 млн дол. США - аванс на виготовлення нестандартизованого обладнання виробництва ВАТ «ТВЕЛ».

Сьогодні окремі ЗМІ поширили повідомлення, що Україна планує поновити співробітництво з Росією для реалізації зазначеного проекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-