Уряд спростив умови для надрокористувачів

Уряд спростив умови для надрокористувачів

Укрінформ
Кабінет міністрів на засіданні ухвалив постанову, якою спростив умови для надрокористувачів.

Як пояснив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, цей документ встановлює перехідний період для надрокористувачів при проведенні процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД).

«Весь відповідальний бізнес має достатньо часу, аби підлаштуватися під нове європейське законодавство. Мінприроди розуміє бізнес, вимагаємо, аби бізнес зважав на довкілля», - сказав Семерак.

Він зазначив, що у якості запобіжного заходу передбачено включення до особливих умов спеціального дозволу на користування надрами вимог до надрокористувача провести процедуру оцінки впливу на довкілля протягом шести місяців, а інакше це призведе до втрати права на користування надрами.

Постанова також передбачає скасування плати за продовження дії спецдозволів на користування надрами, а також плати за приріст запасів корисних копалин при продовженні дії спецдозволів. Ця норма внесена у постанову, зокрема, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в нафтогазовій галузі».

Схваленою редакцією постанови передбачено можливість внесення змін до дозволу у разі участі юридичної особи надрокористувача в іншій юридичній особі. Але підприємства державного сектору економіки захищено від виведення їхніх дозволів у приватну власність. Така зміна неможлива для надрокористувача - суб’єкта господарювання державного сектору економіки, а також підприємства, господарського товариства, у статутному капіталі якого є частка державної або комунальної власності, навіть якщо ця частка є мінімальною (1%).

Читайте також: Уряд найближчим часом розгляне план великої приватизації-2018

«Ці рішення покликані лібералізувати відносини в галузі надрокористування та сприяти підвищенню енергетичної незалежності держави, нарощуванню обсягів видобутку газу для населення. Ще раз повторю, що всі процедури, які пов'язані з надрами, мають бути лібералізовані й максимально відкриті», - резюмував Остап Семерак.

Також постанова встановлює чіткі терміни інформування надрокористувача про прийняте рішення стосовно надання чи продовження строку дії дозволу, що усуває корупційні ризики та врегульовує питання подання документів для отримання спецдозволів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-