Малі модульні реактори від Holtec можуть з'явитись на АЕС України - меморандум

Малі модульні реактори від Holtec можуть з'явитись на АЕС України - меморандум

Укрінформ
НАЕК «Енергоатом» та Holtec International (США) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. 

Документ було підписано 28 лютого у місті Камден (США) президентом Енергоатома Юрієм Недашковським та президентом і головним виконавчим директором Holtec International - доктором Крісом Сінгхом, повідомляє прес-служба ДП "НАЕК "Енергоатом".

У тексті Меморандуму зазначається, що він має на меті не лише ліцензування в Україні технології SMR-160 та подальше будівництво цих реакторів на АЕС України, а й часткову локалізацію виробництва обладнання для SMR-160 на українських підприємствах. Таким чином, йдеться у документі, співпраця між Енергоатомом та Holtec International сприятиме становленню України як провідного світового експортера реакторних систем, конструкцій та компонентів для малих модульних реакторів.

Як підкреслюється в Меморандумі, завдяки використанню пасивних систем безпеки реактори SMR-160 здатні забезпечити новий якісний рівень безпеки експлуатації АЕС.

З метою виконання Меморандуму передбачається створення спільного Координаційного комітету Енергоатома та Holtec International. 

Раніше компанія Holtec International звернулась до вищого керівництва України з пропозицією створити в Україні хаб з розповсюдження у Європі, Азії і Африки технології малих модульних реакторів з локалізацією виробництва обладнання для них на українських підприємствах. Технологія малих модульних реакторів (ММР) визнана одним з найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки порівняно з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електроспоживання, а також за рахунок інших систем пасивної безпеки.

Реактори проекту SMR-160 також мають можливість працювати в режимі маневрування потужністю, споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач.

Загальносвітовий ринок ММР після 2025 року оцінюється приблизно в 1 трлн доларів.

Наприкінці 2016 року Енергоатом став членом Консультативної ради Holtec з малих модульних реакторів.

Читайте також: МАГАТЕ провело неоголошену інспекцію на Рівненській АЕС

Holtec International є провідним світовим розробником технологій та виробником обладнання для транспортування та зберігання відпрацьованого ядерного палива. Також Holtec International є одним зі світових лідерів з розробки  малих модульних реакторів.

У листопаді 2017 року розпочалося будівництво  Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для українських АЕС (ЦСВЯП) за технологією Holtec International. ЦСВЯП дозволить значно підвищити енергетичну безпеку України та заощаджувати кошти, які раніше витрачались на вивезення ВЯП з українських АЕС до РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-