Рада ухвалила важливий для середнього бізнесу закон

Рада ухвалила важливий для середнього бізнесу закон

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон про вдосконалення регулювання відносин, які пов’язані із створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю.

За законопроект №4666 "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" у повторному другому читанні проголосували 286 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова Комітету ВР з питань економічної політики Андрій Іванчук зазначив, що питання діяльності ТОВ регулюється законодавством, прийнятим ще 1991 році, а товариства з обмеженою відповідальністю є найбільш поширеною формою бізнесу в Україні - сьогодні їх налічується понад півмільйона.

"Дуже актуально прийняти цей законопроект і зробити цю реформу для того, щоб наш український середній бізнес отримав якісне європейське законодавство", - сказав Іванчук.

Він зазначив, що до законопроекту надійшло 503 поправки, більше 60% із яких підтримано. До розгляду семи з них голова профільного комітету попросив повернутися перед голосуванням за законопроект, які врешті були підтримані депутатами.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою законопроекту є усунення значних вад, які існують у чинному законодавстві, та приведення його у відповідність із нормами та концептуальними підходами, характерними для законодавчих актів Європейського Союзу та країн-членів ЄС. На думку авторів, ухвалення окремого комплексного закону про товариства з обмеженою відповідальністю та споріднені з ними товариства з додатковою відповідальністю надасть можливість врегулювати відповідні відносини із належним ступенем деталізації, забезпечити необхідну гнучкість регулювання, усунути існуючі в чинних актах дублювання та розбіжності та дозволить значно покращити інвестиційний клімат і умови здійснення підприємницької діяльності.

Серед недоліків чинного законодавства розробники законопроекту відзначають, зокрема, те, що права учасників товариств або не закріплені належним чином, або позбавлені механізмів реалізації та захисту. Так, учасникам товариства не гарантується доступ до фінансових документів товариства, що позбавляє їх можливості вчасно виявити порушення своїх прав та зібрати необхідні докази для отримання судового захисту.

Читайте також: Верховний комісар ОБСЄ про освітній закон: важливо не створити нові проблеми

Законопроектом передбачено вчинення цілої низки правочинів: це і договори, якими сторони беруть на себе обов'язки щодо здійснення повноважень учасників (корпоративні договори), і правочини про передання частки у статутному капіталі товариства, і договори про продаж частки третім особам або учасникам, і односторонні правочини – рішення зборів про виключення учасника, заяви учасника про вихід з товариства.

Як повідомлялося, за основу законопроект №4666 Рада ухвалила 20 грудня 2017 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-