Запуск першої ядерної установки зекономить державі понад 5 мільярдів щорічно - Кістіон

Запуск першої ядерної установки зекономить державі понад 5 мільярдів щорічно - Кістіон

Укрінформ
Запуск першої в Україні ядерної установки у 2020 році посилить українську енергонезалежність і дасть змогу щорічно акумулювати у бюджеті країни понад 5,5 мільярда гривень.

Про це в ході церемонії початку будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива ДП «НАЕК «Енергоатом» наголосив віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон, повідомляється на Урядовому порталі.

«Після завершення контракту на передачу технологій з американською компанією Holtec International виробництво технологічно-унікальних контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива буде розгорнуте в Україні за стандартами США. А це нові робочі місця з конкурентоздатними заробітними платами, додаткові надходження до бюджету країни», - зауважив Кістіон.

Він додав, що будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива - подія, до якої Україна йшла довгих десять років. 

«На сьогодні в економіці України будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива разом з проектом диверсифікації свіжого ядерного палива є одним з форпостів так званої гібридної війни. Адже у нашого східного сусіда завжди була присутня думка про те, що ядерна енергетика - це один з найміцніших ланцюгів, яким Україна назавжди прикута до російських технологій та постачання палива», - зазначив віце-прем'єр-міністр.

За його словами, робота Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива дасть змогу зберігати цінні енергетичні матеріали, що містяться у відпрацьованому ядерному паливі, для майбутніх новітніх технологій, та буде спрямована на підтримку українського виробництва. Адже усі роботи з проектування, будівництва та експлуатації цього проекту виконуватимуться українськими організаціями, сказав Кістіон.

Читайте також: Монетизація субсидій створить конкуренцію на ринку газу для населення - Кістіон

Він нагадав, як на початку 1990-х років РФ протягом 3 років відмовлялася приймати відпрацьоване ядерне паливо з України, а українські АЕС внаслідок переповнення приреакторних басейнів витримки ледь не зупинилися. 

«У цьому контексті велику повагу викликають досягнення НАЕК «Енергоатом» на вкрай важкому шляху подолання залежності від російських постачальників. Компанії вдалося започаткувати процес реальної диверсифікації постачання ядерного палива. А з 2020 року ми зможемо забезпечити енергонезалежність України в питанні поводження з відпрацьованим ядерним паливом», - сказав Кістіон.

Як повідомлялося, Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) функціонуватиме в Чорнобильській зоні відчуження.

У ЦСВЯП із застосуванням технології поверхневого «сухого» зберігання із двобар'єрною герметичною системою ізоляції протягом 100 років буде зберігатися відпрацьоване ядерне паливо Рівненської, Хмельницької та Південно-Української АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-