Втручання уряду в роботу Нафтогазу виправдане - експерт

Втручання уряду в роботу Нафтогазу виправдане - експерт

Укрінформ
Втручання уряду у роботу НАК "Нафтогаз України", до певної міри, виправдане, оскільки це на 100 відсотків державна компанія.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, відповідаючи, зокрема на запитання про відставку Маркуса Річардса та Пола Уорвіка.

Так, Гончар зауважив, що зазначені "люди являють собою уособлення повністю ліберальної моделі газового ринку. Вони, напевне, були б на своєму місці колись там у одній із версій майбутнього".

"Ці незалежні (і не тільки вони) члени наглядової ради забули, а може, не розуміючи України, не беручи в розрахунок війни з Росією, погано уявляли, що "Нафтогаз" все ж таки компанія держави, яка перебуває під зовнішньою агресією. І так чи інакше "Нафтогаз", який перетворився з хронічної проблеми для державного бюджету в компанію, що генерує прибутки, як і низка інших крупних компаній, виконує певну соціальну місію, є елементом системи національної безпеки в частині безпеки енергетичної. Тому те, що назвали втручанням уряду в діяльність "Нафтогазу", – до певної міри, виправдане. Оскільки це на 100 відсотків державна компанія, то і держава має бути представлена в наглядовій раді не двома членами – один від Кабміну, інший від Президента, а напевно там має бути більшість. Незалежні члени, безперечно, мають бути", - заявив експерт.

Михайло Гончар також вважає, що "не варто перебільшувати роль і значення наглядової ради, як такої, взагалі, в системі корпоративного управління", бо наглядова рада – це не правління.

Нагадаємо, 19 вересня незалежні члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Пол Ворвік та Маркус Річардс вирішили піти у відставку. Чарльз Проктор на початку вересня повідомив, що залишить компанію 30 вересня. 3 квітня Юлія Ковалів написала заяву про припинення своїх повноважень як члена наглядової ради компанії за власним бажанням.

Читайте також: Нафтогаз про реформу ринку газу: Це не питання персоналій та ідеологій

Загалом до наглядової ради "Нафтогазу" входило п'ять членів: екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, Юлія Ковалів та іноземці Пол Ворвік, Чарльз Проктор і Маркус Річардс. Ворвік та Річардс своє рішення про відставку пов'язують зі згортанням реформ з боку уряду.

20 вересня Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що реформування НАК "Нафтогаз" буде продовжено і навіть поглиблено. Глава уряду пообіцяв, що спільно з міжнародними партнерами буде публічно оновлено і наглядову раду компанії з метою залучення "максимально якісних кадрів для продовження реформи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-