Собівартість транспортних перевезень подорожчає на 10-15% до кінця року - експерт

Собівартість транспортних перевезень подорожчає на 10-15% до кінця року - експерт

Укрінформ
Через подорожчання дизельного палива та збільшення курсу долара собівартість транспортних перевезень до кінця 2017 року зросте на 10 - 15%, що потягне за собою і тарифи для кінцевого споживача.

Такий прогноз, який переданий в розпорядження Укрінформу, висловив директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.

"У серпні собівартість автомобільних перевезень була приблизно 13 - 13,5 грн/км, продавали по 16 грн/км. Зараз собівартість піднялася до 14-14,5 грн/км, продаємо, грубо кажучи, по 17-17,5 грн/км. Тобто за місяць подорожчання транспортної послуги склало близько 5%. Основні причини: різке подорожчання дизельного палива і зростання курсу долара", - вважає Льоушкін.

Наприклад, за словами експерта, за останні тижні мережа заправок "ОККО" вже двічі підняла ціни на дизельне паливо: один раз на 50 коп. і другий раз - ще на 50 коп.

"І попереду стільки ж буде, як мінімум. А "ОККО" - маркет-мейкер, за ними всі рівняються. І в підсумку зростання цін на дизпаливо в вересні складе близько 10-15%. А вартість паливно-мастильних матеріалів - це понад 60% собівартості транспортної послуги. Плюс гума, запчастини і т.д., які безпосередньо залежать від курсу долара. Звідси і подорожчання транспортної послуги", - пояснив Льоушкін.

Читайте також: Укрзалізниця: Для оновлення рухомого складу потрібна індексація вантажних тарифів

За прогнозом директора групи компаній PRIME, до кінця року собівартість транспортних послуг збільшиться ще мінімум на гривню на кілометрі. При цьому Льоушкін впевнений, що відтоку клієнтів не буде. Навпаки, деякі вантажовідправники прийдуть на ринок автомобільних перевезень. Головна причина - подорожчання послуг "Укрзалізниці".

"Підвищення тарифів на залізничні перевезення, змусить багато компаній, які перевозили товари на залізничному транспорті, ще дедалі активніше подивитися в бік автотранспорту. Плюс йде сезонне збільшення роботи. За 6 тижнів до Нового року традиційно почнуться пікові навантаження. Та й зараз роботи вистачає - завантаження відлітають на ура", - констатував директор групи компаній PRIME.

Нагадаємо, Тарифний комітет Міністерства інфраструктури України має намір підвищити тарифи на залізничні вантажні перевезення з 1 жовтня на 22,5%. Відповідний наказ опубліковано на сайті міністерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-