НБУ: Закон про валюту дасть інвесторам позитивний сигнал про Україну

НБУ: Закон про валюту дасть інвесторам позитивний сигнал про Україну

Укрінформ
Прийняття розробленого Національним банком законопроекту про валюту дасть поштовх розвитку бізнесу, перш за все, зовнішньоекономічного.

Про це розповів заступник голови правління Національного банку України Олег Чурій в інтерв'ю НВ Бізнес.

«Безумовно, воно дасть поштовх розвитку бізнесу, перш за все, розвитку зовнішньоекономічного бізнесу. Воно дасть сигнал інвесторам про те, що Україна рухається шляхом до Європи, до тих норм, які діють в європейському законодавстві. Адже, крім всього іншого, за допомогою прийняття цього закону ми ще й повністю гармонізуємо наше законодавство з європейським», - сказав Чурій.

Він зазначив, що прийняття лише закону - дасть поштовх. Але крім цього, необхідне прийняття інших законів, інших ініціатив, які сприяють поліпшенню бізнес-клімату. Це, зокрема, пакет законів для захисту прав кредиторів, захисту прав інвесторів. Також, це і судова реформа, оскільки судова система - це одна з найбільших проблем, з якою стикаються інвестори. Це і реформа правоохоронних органів. 

"Тобто це кроки, які спрямовані на поліпшення бізнес-клімату", - зазначив Чурій. 

Нагадаємо, текст законопроекту був оприлюднений НБУ на початку серпня поточного року. 

Концепція законопроекту передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено". Це означає, що будь-які валютні операції між резидентами і між резидентами та нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень. Така модель валютного регулювання не лише більш ліберальна, а й відповідає міжнародній практиці – директиві ЄС 88/361/ЄЕС про вільний рух капіталу – та Угоді про асоціацію між Україною і ЄС.

Читайте також: Ярославський може купити Промінвестбанк

Цей закон встановлює загальні правові засади у сфері проведення валютних операцій та здійснення валютного регулювання та валютного нагляду, а також визначає права та обов’язки суб’єктів валютних операцій та відповідальність за порушення ними норм валютного регулювання. Метою цього закону є запровадження вільного проведення валютних операцій, правове забезпечення єдиної державної політики у сфері валютних операцій на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-