Сильна економіка пришвидшить завершення конфлікту на Донбасі - німецькі експерти

Сильна економіка пришвидшить завершення конфлікту на Донбасі - німецькі експерти

Укрінформ
Україні необхідно продовжувати реформи не тільки для покращення добробуту своїх громадян, а й для прискорення процесу завершення конфлікту на сході країни, вважають експерти.

Питання, пов'язані з просуванням Мінського процесу і реформ в Україні, обговорювали у Берліні на круглому столі в Європейській академії Берліна, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Тільки орієнтована на реформи Україна зможе вирішити цей конфлікт. І чим сильнішою вона буде, тим швидше це зробить», - сказала дипломат Брітта Шлютер, яка входить до цільової групи по Україні.  

Вона зауважує, що Україна ухвалює непогані закони, які «навіть частково виконуються». Німеччина надає підтримку Києву за багатьма напрямами, зокрема існує План дій по Україні, до якого залучені всі відомства ФРН. Говорячи про очікування Заходу від української влади, Шлютер наголошує: «Корупція, корупція і ще раз корупція; боротьба, боротьба і ще раз боротьба з нею. Цього чекають на заході. Боротьба з корупцією - центральна умова».  

Німецький дипломат наголошує, що у Берліні і Парижі - країнах-учасницях Нормандського формату - сподівалися, що робота по Мінському процесу «буде швидша й успішніша», але просувається він «не так, як очікувалося». З приводу заяви Захарченка про «Малоросію» у ФРН не надто турбувалися. «Не варто цю заяву - чи то сольний виступ, чи, можливо, підказаний з Москви - переоцінювати... Ми спокійні», - сказала вона.  

У той же час співробітниця МЗС ФРН назвала серед кроків, які серйозно ускладнюють ситуацію і навіть загрожують блокувати процес, як «приватизацію» українських підприємств в «республіках», так і ембарго Києва.  

Читайте також: Відсутність обігу земель посилює розвиток тіньових схем - експерти

Таку думку підтримує й експерт берлінського Фонду науки та політики (SWP) по Мінському процесу Сюзан Стюарт. Вона звернула увагу на те, що реінтеграція тимчасово окупованих районів щодня стає все складнішою, ці території все далі віддаляються. Не полегшують завдання, за її словами, і заходи Києва, зокрема торговельна блокада. Крім того, у збереженні нинішньої ситуації, продовженні конфлікту зацікавлені і деякі угруповання, які мають підтримку на досить високому політичному рівні, займаються контрабандою. 

За словами Стюарт, ці ж сили гальмують і реформи в самій Україні, вони хочуть повернення до старого. Експерт наголошує важливість не припиняти реформи, хоча проводити їх в умовах війни звісно складніше. Західні партнери працюють з прогресивними силами в Україні над тим, щоб реформи працювали і стали безповоротними.  А поки що, вважає Стюарт, «невідомо, чим завершиться боротьба у сфері реформ».  

Фахівець з Мінських домовленостей вважає проблемою самосприйняття себе Росією як посередника в українському конфлікті, хоча вона є його стороною. За словами експерта, так Москва сприймає сама себе і в інших, нині заморожених конфліктах на території колишнього СРСР. Заходу, за словами Стюарт, доводиться миритися з цим і взаємодіяти з РФ у форматах, в яких вона бере участь. Вона наголошує, що російське керівництво вважає свою країну великою державою, під впливом якої повинна перебувати Україна. На Донбасі Москва хоче створити повністю підконтрольну їй територію, як Придністров'я, яка заважатиме не лише реформам в Україні, а й її європейській інтеграції.  

У Мінському ж процесі, переконана експерт, «жодна із сторін конфлікту не демонструє готовності просуватися у виконанні Мінських угод, не докладає до цього зусиль».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-