Відсутність обігу земель посилює розвиток тіньових схем - експерти

Відсутність обігу земель посилює розвиток тіньових схем - експерти

Укрінформ
Відсутність ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні посилює та розвиває тіньові схеми купівлі-продажу земельних ділянок та відчуження сільськогосподарських угідь.

Про це Укрінформу повідомив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

"Зволікання із запровадженням цивілізованого ринку сільгоспземель призводить, крім іншого, до поширення інституту емфітевзису як прихованої форми купівлі-продажу земель, а також до збільшення кількості власників земель, які не проживають у сільській місцевості та не займаються веденням сільськогосподарського виробництва", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Гройсман назвав мету земельної реформи

Також невизначеність стосовно обігу с/г земель спровокувала появу механізмів переходу прав на земельні ділянки в обхід мораторію. 

Експерти інституту вважають, що мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні дає час на розробку прозорої та чіткої концепції функціонування ринку. У повідомленні підкреслюють, що вкрай важливо розробити інструментарій прозорого переходу прав власності і користування земельними ділянками. Що в свою чергу дасть змогу запобігти появі нових та розвитку старих тіньових схем відчуження сільськогосподарських угідь.

Як повідомлялось раніше, Прем'єр-міністр України Володомир Гройсман заявив, що головною метою земельної реформи в Україні - є розвиток фермерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-