Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Стратегії  для аборигенів

Стратегії для аборигенів

Блоги
Укрінформ
Бачення «що робити?» є, але дуже часто все залишається без змін

Серед широкопопулярних тенденцій останніх трьох років на одне з провідних місць треба поставити написання стратегій. Починаючи ще зі Стратегії 2020 всі навколо від малого села до області заходилися писати стратегії. Сотні консультантів, донори, чиновники сиділи годинами на круглих столах, форумах і конференціях, думаючи про майбутнє країни і як її змінити.

Як один з учасників цих численних заходів я можу сказати, що вони не минали марно. Можливо, вони були занадто дорогі й пафосні, але некорисними їх точно назвати не можна. Було дійсно підготовлено чимало непоганих документів – стратегій, чітко структурованих, з індикаторами, були навіть стратегії з планами дій та списками проектів. Але… власне це і все. Хороші документи тепер валяються по закуткамх державних сайтів, і майже нічого з цих стратегій ми не бачимо в реалізації. Всі повернулись до своєї рутинної роботи відписок, планів і звітів, нарад тощо.

Чому ж так відбувається? Тепер коли з одного боку є бачення «що робити?», тим не менше все дуже часто залишається без змін.

Насправді відповідь проста, особливо на Заході, але чомусь у нас про це забували говорити: під нову Стратегію треба міняти систему управління. Стратегія – це найбільш комплексний і найпріоритетніший документ, а тому має бути створений відділ стратегічного аналізу та управління. Минулого року я бачив такі відділи в польських містах. Їх завданнями було моніторити процес виконання та дотримання Стратегії іншими департаментами та виконавцями. Вони постійно вивчали проекти рішень та планів на їх відповідність Стратегії, надавали рекомендації по перебудові роботи існуючих відділів, проводили навчання тощо. Фактично, такий відділ ув’язує все в єдине ціле. І чиновники не просто згадують Стратегію при кожній нагоді, вони починають жити і працювати по цій Стратегії.

Ця маленька деталь те, чого не вистачало. На жаль, по  факту – витрачанню мільйонів доларів – маємо знову купу паперу і приклад «західний досвід тут не працює».

Віктор Андрусів, політик, державний і громадський діяч

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-