Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: трьом проросійським бойовикам оголосили підозру

Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: трьом проросійським бойовикам оголосили підозру

Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру трьом проросійським бойовикам, які у складі загарбницьких угруповань РФ намагалися прорвати оборону українських захисників на східному фронті.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомила у Фейсбуці

Встановлено, що зловмисники перебували у складі угруповань Південного військового округу Росії та брали участь у регулярних штурмах позицій Сил оборони в Донецькій області.

Наприкінці квітня поточного року вони потрапили в полон до українських захисників під час боєзіткнень неподалік від Берестового і Старомайорського.

Серед затриманих – житель тимчасово окупованого Криму. Він воював проти України ще від початку російської збройної агресії, зокрема у 2014 року брав участь у боях проти сил АТО під Савур-Могилою.

Читайте також: На боці Росії проти України воюють 514 тисяч солдатів - ГУР

На початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни залучили фігуранта до складу свого угруповання, яке захоплювало лівобережжя Херсонської області. Тоді він обстрілював із гранатомета АГС-17 позиції ЗСУ в районі Нової Каховки. Пізніше його призначили командиром відділення російських військ і перекинули в Донецьку область для штурму оборонних ліній під Старомайорським.

Інші двоє підозрюваних – жителі тимчасово окупованої частини Луганської області. Один із них воював проти України ще до повномасштабного вторгнення РФ.

У 2023 році обидва зловмисники вступили до 123-ї окремої мотострілецької бригади російських військ. У її складі брали участь спочатку в захопленні населених пунктів Луганської області, згодом – в атаках на позиції ЗСУ на Сіверському напрямку.

Усім трьом фігурантам інкримінується вчинення злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • чч. 1, 2 ст. 111 – державна зрада;
  • ч. 7 ст. 111-1 – добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території, та/або в збройних формуваннях держави-агресора.
Читайте також: На Донеччині з початку року виявили 28 ворожих інформаторів

Підозрюваним загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, по 15 років за ґратами суд дав п'ятьом проросійським бойовикам, які брали участь у "м’ясних" штурмах Бахмута Донецької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-