У МЕРТ просять не шукати

У МЕРТ просять не шукати "зраду" навіть у зростанні українського експорту в ЄС

Укрінформ
Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - торговий представник України Наталія Микольська просить не шукати "зраду" навіть у зростанні експорту українских товарів до країн Євросоюзу, бо це демотивує і бізнес, і уряд.

Про це вона заявила на брифінгу в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Навіть у торгівлі (з ЄС. - Ред.), де у нас відбувається зростання, ми шукаємо "зраду". Давайте шукати не "зради", а "перемоги", тому що, шукаючи "зради", ми демотивуємо себе, демотивуємо людей, які працюють в уряді, і демотивуємо український бізнес. Давайте говорити про приклади успіхів, щоб ними надихати. Критикуйте, але давайте при цьому шукати позитив", - сказала Микольська.

У цьому контексті вона повідомила, що на фоні триваючої агресії Росії і анексії значної частини наших промислових підприємств цього року відбувається зростання українського експорту до Європейського союзу, що свідчить про правильність обраного курсу.

"У нас відбувається зростання українського експорту до ЄС майже у всіх сферах виробництва. При цьому навіть незважаючи на несприятливу кон'юнктуру на ринку ЄС, яка стосується сталі і руди, у нас все одно загалом відбувається зростання. Якщо відбудеться зміна цінової кон'юнктури по сталі і руді, ми побачимо набагато більше зростання", - перекона Микольська.

За її словами, найбільше зростання експорту спостерігається до країн-сусідів - Угорщини, Румунії і Польщі. "Це ще раз говорить, що транскордонна торгівля має бути нашим пріоритетом", - зазначила заступник міністра.

Вона відзначила, що при цьому у нас є "досить цікаві тенденції", зокрема, у легкій промисловості більше 80% українського експорту іде в країни-члени ЄС, а в тих галузях, де є інвестиції з ЄС або третіх країн, зростання експорту по цих товарних позиціях відбувається набагато швидше.

Водночас Микольська констатувала, що все ж таки базою українського експорту залишається сировина або товари первинної переробки. "Тобто основні наші зусилля повинні бути зосереджені на залученні інвестицій у переробку і на просування товарів з більшою доданою вартістю", - резюмувала заступник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-