Аслунд назвав нові газові тарифи для українців “антикорупційною реформою”

Аслунд назвав нові газові тарифи для українців “антикорупційною реформою”

Укрінформ
Приведення цін на газ для населення до ринкового рівня було однією з найважливіших економічних та антикорупційних реформ України.

Про це йдеться у коментарі Атлантичної ради США, що посилається на старшого наукового співробітника Атлантичної ради в Вашингтоні Андерса Аслунда.

"Вирівнювання цін на енергоносії було найважливішою економічною і антикорупційною реформою. Це додало близько 8% ВВП, які були втрачені на державних субсидіях, три чверті з яких направлялися кільком привілейованим трейдерам газу", - зазначив Аслунд.

За його оцінкою, це призвело до зниження споживання газу на одну третину в Україні протягом двох років, що дозволило Україні ліквідувати імпорт газу з Росії з листопада 2015 року.

У Атлантичній раді відзначають, що технічний аспект України та Росії щодо поставок газу врегулювати не складно, однак необхідно досягти енергетичної незалежності та створення конкурентного ринку газу всередині країни. Це дає правильні цінові сигнали для залучення різних постачальників газу за інвестицій у інфраструктуру.

"Вирівнювання цін на енергоносії також покінчило з давньою практикою утримування штучних низьких ціна на газ вітчизняного ринку. Це відкриває можливості для приватних інвестицій у видобуток", - підкреслює Антлантична рада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-